Великобритания ще съди Европейската централна банка (ЕЦБ), за да й попречи да въведе нови правила, които ще пренасочат част от финансовите услуги от Лондон към континента, пише FT.

Според изданието това е "война за територия" с Германия и Франция, които искат да преместят финансовите клирингови къщи във Франкфурт или Париж.

Според изисквания на ЕЦБ, публикувани през лятото, клиринговите къщи трябва да бъдат базирани в Еврозоната, ако през тях минават над 5% от пазара на финансов продукт, деноминиран в евро.

Великобритания ще иска от съда да отмени това правило въз основа на факта, че така се ограничава свободното придвижване на капитали и се нарушава правото да се създават трансгранични компании в Европейския съюз, където се използват множество валути.

От ЕЦБ пък изтъкват аргумента, че тези правила ще улеснят справянето с финансовите кризи, тъй като наличието на много централни банки с противоположни интереси биха могли да забавят прилагането на мерките.

Не е ясно след колко време Европейският съд ще е се произнесе по този дело, което „предстои да бъде заведено", според FT.

Допълнителните мерки, които могат да бъдат въведени по време на кризата в Еврозоната, биха могли да усложнят делото за Великобритания.