Виолина Маринова: Има повишено търсене на имоти

1232
Виолина Маринова: Има повишено търсене на имоти

Българските банки никога не са спирали да кредитират изцяло. Отпускането на кредити е нашата присъща дейност. Тъй като в момента имаме пари и висока активност, е нормално лихвите по ипотечните кредити да падат. Преди няколко месеца лихвите по депозитите растяха, затова и кредитите бяха по-скъпи.

Това заяви Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК.

„Едва ли цените на имотите ще продължат да падат или ако има някакви корекции, те ще са минимални, така че сега е моментът за ипотечен кредит за ново жилище. От агенциите за продажба на недвижимости също ни сигнализират, че има повишено търсене на имоти. По-високото търсене не означава автоматично, че ще се стигне задължително до сделки".

„Много платежоспособни хора обаче, които имат сигурни доходи и добра работа, са склонни да купуват именно сега, защото се опасяват, че в един момент цените на жилищата отново ще тръгнат нагоре, след като икономическата криза започне да си отива от България", споделя още Маринова.

Разбира се, пазарът на имоти у нас никога няма да има бурното развитие, на каквото станахме свидетели преди финансовата криза да удари България.

Тогава обаче имаше много спекулативни сделки - имоти се купуваха, за да се продадат по-скъпо след време. Този момент безвъзвратно отмина, но хората винаги ще имат нужда от жилище. В този смисъл можем да кажем, че тенденцията за поевтиняване на ипотечните кредити е трайна.

Друго предимство на пазара са подобряващите се процедури по разглеждане на документация и повишената гъвкавост при оценка на кандидатите и тяхното одобрение. Това помага особено в случаите, когато купувачът е успял да намери имот на добра цена, но трябва да се плати бързо.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Krarasen
# 0
11:04 | 11 April 2010
лъжи лъжи лъжи------------Ето такива като тази доведоха баковата сиситема до фалита, банките се опитват да манипулирата поведението на потребителя,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,за бога хора не купувайте!!!!!!!! банките искат да заробват хората с дългове ,за да си им длъжен , да живееш под стрес 20-25 години , иотеки,,,, да си кротък..... моля преоръчвам на всички една много хубава песен"""" Tom Petty" Learning to Fly" чуйте я и си я преведете!!!! в нея се какзват много истини!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg