Българските банки никога не са спирали да кредитират изцяло. Отпускането на кредити е нашата присъща дейност. Тъй като в момента имаме пари и висока активност, е нормално лихвите по ипотечните кредити да падат. Преди няколко месеца лихвите по депозитите растяха, затова и кредитите бяха по-скъпи.

Това заяви Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК.

„Едва ли цените на имотите ще продължат да падат или ако има някакви корекции, те ще са минимални, така че сега е моментът за ипотечен кредит за ново жилище. От агенциите за продажба на недвижимости също ни сигнализират, че има повишено търсене на имоти. По-високото търсене не означава автоматично, че ще се стигне задължително до сделки".

„Много платежоспособни хора обаче, които имат сигурни доходи и добра работа, са склонни да купуват именно сега, защото се опасяват, че в един момент цените на жилищата отново ще тръгнат нагоре, след като икономическата криза започне да си отива от България", споделя още Маринова.

Разбира се, пазарът на имоти у нас никога няма да има бурното развитие, на каквото станахме свидетели преди финансовата криза да удари България.

Тогава обаче имаше много спекулативни сделки - имоти се купуваха, за да се продадат по-скъпо след време. Този момент безвъзвратно отмина, но хората винаги ще имат нужда от жилище. В този смисъл можем да кажем, че тенденцията за поевтиняване на ипотечните кредити е трайна.

Друго предимство на пазара са подобряващите се процедури по разглеждане на документация и повишената гъвкавост при оценка на кандидатите и тяхното одобрение. Това помага особено в случаите, когато купувачът е успял да намери имот на добра цена, но трябва да се плати бързо.

Източник: в. Труд