Visa се договори с ЕК за междубанкови такси с дебитни карти

1520
Visa се договори с ЕК за междубанкови такси с дебитни карти

Visa Европа приветства постигнатото днес споразумение с Европейската комисия по отношение на междубанковите такси, касаещи разплащания с карти за директен дебит. Предложенията на компанията за междубанковите такси (Multilateral interchange fees - MIFs) при трансграничните транзакции с карти за директен дебит в Европейското икономическо пространство бяха приети след серия от публични консултации, се казва в официално съобщение на картовия оператор.

Според предложените мерки Visa Европа ще задържи на 20 базисни точки (0.2%) средните трансгранични междубанкови такси (MIFs) за транзакции с карти за директен дебит за период от четири години. Същото ограничение ще бъде въведено и при местните тразакции с карти за директен дебит за държавите, в които по подразбиране се прилагаха междубанковите такси от Visa Европа.

В тези държави междубанковите такси преди март 2009 г. се определяха от тези на трансграничните, която практика ще продължава да се прилага. Същото важи и за вътрешните транзакции с карти за директен дебит, които се определяха директно от оператора. Повечето от тези страни имат свои собствени ангажименти за местни междубанкови такси или по-малък брой разплащания с карти за директен дебит, и поради тези причини, цялостното влияние ще бъде минимално.

Питър Айлиф, президент и главен изпълнителен директор на Visa Европа, казва: "Предложеното споразумение за междубанковите такси за транзакции с карти за директен дебит е важна стъпка към постигане на "Единна платежна зона в евро" (SEPA) и трайното изместване на неефективните кешови плащания в Европа. То ще осигури толкова нужната правна сигурност в индустрията и ще даде механизъм за промяна в 0.2-процентната средна стойност, когато са налични допълнителни данни за цената на различните средства за разплащане, включително парите в брой. Удовлетворен съм, че прилагането на тези мерки ще доведе до установяване на методология за изчисляване на съответните разходи по парите в брой, която може да бъде приложена и на вътрешна, и на трансгранична база."

Предложението за лимит на междубанковите такси (MIFs) на картовия оператор, касаещи разплащанията с директен дебит, е разработено чрез т.нар "тест за безразличие на търговеца", описан в съвременната икономическа литература, заявяват оттам. В частност Комисията е изчислила прага за горния лимит за цялото Европейско икономическо пространство с усредняване на резултатите от две изследвания на централната банка, проведени в Холандия (2005 г.) и Швеция (2007 г.), които измерват разходите, свързани с разплащанията в брой и с разплащателни карти.

Оттам допълват, че тъй като данните, на които се основават сегашните изчисления на Комисията, са непълни и все още не включват всички видове разходи, споразумението установява ясен механизъм за ревизиране на 0.2-процентната граница при наличие на допълнителни данни.

Европейската комисия вече е започнала пан-европейско изследване на разходите при различните методи на плащане - с разплащателна карта или в брой. Компанията споделя с Комисията своя опит в провеждането на подобни изследвания и е предоставила изчерпателен списък с факторите (вижте прикачения анекс), които трябва да се вземат предвид при всяко обстойно и точно изследване на разходите.

Според обсъдените ангажименти Visa Европа е готова да работи в сътрудничество с Европейската комисия в тази насока, а тя от своя страна ще бъде уведомявана за развитието в методологията, която комисията прилага.

Предложените мерки подчертават колко важно е да се установи обща методология, която може да се използва от властите, следящи конкуренцията в SEPA, за да бъдат изчислявани междубанковите такси (MIFs) по транзакции с карти за директен дебит в местните им юрисдикции. И по този начин да бъде установена единна среда за платежните системи действащи в Европа, основани на принципа на четирима участници (картопритежател, банка издател, приемаща банка и търговец).

Предложеното споразумение се отнася само за междубанковите такси (MIFs), касаещи разплащания с карти за директен дебит и не влияе на транзакциите, извършени с кредитни карти, карти с отложен във времето дебит и карти за бизнес. Прилагането на т.нар. „тест за безразличие на търговеца" при кредитните и забавените дебитни транзакции е значително по-сложно в условията, когато парите в брой не са реалистична алтернатива на кредита.

Двете страни по споразумението ще продължат обсъждането на тези сложни проблеми в следващите месеци с цел да бъде постигнат искания резултати. До тогава междубанковите такси за трансгранични разплщания с кредитни карти и отложени дебитни транзакции остават на Visa Eвропа непроменени, се казва още в прессъобщението.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg