Висока кредитна активност регистрирана в последния месец на миналата година

463
Висока кредитна активност регистрирана в последния месец на миналата година

През декември бе отчетена изключително висока активност на кредитоискателите, като теглене на кредити е имало до последния работен ден на изминалата година, показват данните на Кредит Център.

Големият брой сделки предизвика натоварване на нотариусите и Службата по вписвания, което попречи на усвояването на над 35% от кредитите в големите градове.

Това коренно промени статистиката за месеца и беше отразен спад в традиционно най-масовите категории кредити – тези между 80 000 и 100 000 лева.

Лек спад има и в средния обем на кредитите за страната. Въпреки проблемите в столицата и във Варна, средният размер на кредита нараства, като за декември той възлиза на 38 457 евро.

Най-голям е бил той в София, където нивото на отпуснатите кредити възлиза средно на 55 610 евро, като непосредствено след това се нарежда и "морската" ни столица с 46 320 евро средно.

Сред възрастовите групи отново преобладават лицата между 25 и 35 години, като на тях са били раздадени 55.22% от отпуснатите през декември заеми.

По отношение на валутата, в която са били отпуснати кредитите, преобладават левовите такива, като те са били 51% от общите кредити, на фона на 49% в евро.

Специалистите на Кредит Център очакват с преминаването на празничната еуфория към края на месец януари активността отново да се засили.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg