Призът „Банка на годината” през 2012 г. бе спечелен от Първа инвестиционна банка, стана ясно на пресконференция, организирана по-рано днес в хотел Шератон.

Наградата на банката ще бъде връчена на официална церемония довечера в 19.00 ч., като статуетката ще бъде връчена от министър-председателят на България Бойко Борисов.

Наградата за пазарен дял на 20-то поредно издание на конкурса отново е за Първа инвестиционна банка, докато Райфайзенбанк (България) печели в категориите Приз на „Тайния клиент” и Ефективност.
Банка на клиента за 2012 г. е УниКредит Булбанк, докато в категорията Динамика на развитието наградата е за Корпоративна търговска банка. Ситибанк Н.А – клон София пък бе обявен за най-добър чуждестранен клон.

Победителят в категорията „Банка на клиента” се определя от гласуването на потребителите в Интернет на сайта на асоциацията до деня на обявяването му, а призът на „Тайния клиент” по уникално маркетингово проучване на работата на фронт офисите на над 500 банкови клонове в София и страната.

Победителите в останалите категории се определят по методика на Асоциацията, съгласувана с Банков надзор в БНБ от комитет от финансови експерти сред които Андрей Пръмов, проф. Валери Димитров – председател на Сметната палата, Мария Шишкова – президент на Българския форум на бизнес лидерите, Мария Георгиева – директор на Международния банков институт, Владимир Ташков - изпълнителен директор на фондация Буров, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, Саша Безуханова, Валентин Панайотов, Максим Бехар, Силвия Пенева и др.

Досега престижният приз „Банка на годината” са получавали Сосиете Женерал Експресбанк, Обединена българска банка, Банка ДСК, Райфайзенбанк (България), Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка), УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка и др.

Profit.bg е медиен партньор на събитието.