По-ниски лихви по депозитите прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов в анализ, разпространен до медиите по-рано днес.

По-ниските номинални лихви по депозитите са част от всички прогнози за банковия сектор за следващата година, които съм виждал досега, и в комбинация с известно отслабване на дефлационния натиск, ще трябва да редуцират екстремно високите реални лихви, наблюдавани през предходната 2014 г., казва той.

С това ще се премахнат част от стимулите за спестяване, като резултатът ще бъде по-ниска норма на спестяване, което на свой ред би трябвало, макар и във все още скромни пропорции, да подкрепи инвестициите на бизнеса и потребителските разходи на домакинствата.

По-конкретно, реалната лихва на 100 лева срочен депозит на дребно се очаква да се редуцира до 3.05% средно през 2015 година (номинална лихва от 2.65% и дефлация от 0.4% средногодишно).

Само преди няколко седмици Profit.bg писа, че страната ни е на четвърто място по реални лихви по депозитите в Европа.

Относно кредитирането, Павлов прогнозира, че известно забавяне ще бъде трудно да се избегне, тъй като преди кризата някои от играчите в сегмента на банките с български собственици имаха по-висок апетит за поемане на риск и прилагаха по-ниски стандарти за доказване на кредитоспособност, в сравнение с останалите участници на пазара.

Това предполага, че дори банките с чужда собственост да са в състояние да компенсират спада в сегмента на банките с местни собственици, те няма да са готови да го направят изцяло, тъй като някои от потенциалните кредитополучатели няма да са в позиция да отговорят на стандартите им за кредитоспособност.

На този фон, забавянето на кредита се очаква да има известен, макар и скромен, негативен ефект върху инвестициите през 2015 г.

В същото време негативни ефекти за индивидуалното потребление и сектора на домакинствата като цяло не се очакват, тъй като юнската криза остана концентрирана върху банки с незначителна роля в кредитирането на дребно.

Павлов очаква в края на 2015 г. съотношението кредити-към-депозити да падне под 90%, с което България ще бъде в група с още три други страни (Румъния, Чехия и Словакия) от региона на ЦИЕ 10 плюс Русия, Турция и Украйна, които имат стойности по-ниски от 100% за съотношението.

Икономическият растеж се очаква да отбележи скромно ускоряване до 1.5% през 2014 г., се посочва още в анализа.