Българският банков сектор не предлага изобилие от дългосрочни депозити с фиксирана лихва.

Това е така, защото фиксираната лихва за дълъг период от време представлява по-голям риск за банката поради постоянно изменящата се конюнктура на пазара, коментират експерти.

Най-дългият срок за депозит с фиксирана лихва, предлаган в момента в България, е 5 години. Лихвата по дългосрочните влогове е различна в зависимост от срока, валутата и размера на депозираната сума.

Минималните размери на влога за срок от 5 години са 1000 лева, 500 евро или 500 долара. Депозитът обаче гарантира фиксираната лихва за левовите спестявания от 6.8% за 5-те години за сума до 15 хил. лева, 6.9% за сума между 15 и 30 хил. лв. и 7% за сума над 30 хил. лв.

Банките предлагат различни условия по влоговете си. При някои може да се довнасят пари през целия срок на депозита, а при други това не е позволено. При някои банки изплащането на лихвата може да е в края на периода или авансово.

При друга банка обаче, предлагаща депозити със срок от 24 и 36 месеца, лихвата е фиксирана и се изплаща на всеки три месеца без право на капитализация и натрупване по сметката. Интересното е, че едни банки предлагат добри лихви по левовите си влогове, а други - по тези в долари и евро.

Например лихвата по 3-годишен депозит в долари може да достигне 4.7%. Съществуват и интересни модели на дългосрочни депозити, при които валутата на спестените пари може да се сменя по решение на клиента.

Срокът е 24 месеца при добър лихвен процент - 6% за левове, 3.75% за евро и 4.2% за долари. Уловката е, че при всяко превалутиране лихвата се изплаща, което означава, че тя не се капитализира и не става част от главницата.

Друг вариант за вашите пари е дългосрочен депозит с растяща лихва. Срокът е 1 период (месец), като той може да бъде продължен до 24 периода (месеца). Всеки трети период покачва лихвата, като тя започва от 5% в лева и евро и достига до 10% в края на 24-я период.

Източник: в. Стандарт