Федералният резерв на САЩ и водещите световни централни банки предложиха да инжектират милиарди долари на паричните пазари днес в координиран опит да облекчат недостига на средства, предизвикан от последните събития на Уолстрийт, информира Reuters.

От Европейската централна банка съобщиха, че са обединили усилия с ФЕД и централните банки на Канада, Швейцария, Япония и Великобритания за повишаването на ликвидността на световните финансови пазари.

ЕЦБ и Централната банка на Великобритания ще предложат по 40 млрд. долара под формата на овърнайт заеми. От ФЕД съобщиха, че ще оторизират предлагането на общо 180 млрд. долара на финансовите институции, докато Централната банка на Великобритания ще стартира операции за снабдяване с долари като част от световните усилия за справянето с недостига на тази валута.

Централните банки продължават да работят заедно и ще предприемат подходящите стъпки за да се справят с продължаващия натиск, се казва в съобщение на ЕЦБ.

Съгласуваните действия идват в отговор на създалото се напрежение на финансовите пазари поради опасенията, че още компании от Уолстрийт ще фалират, след като през тази седмица Lehman Brothers обяви банкрут, Merrill Lynch загуби независимостта си, а АIG беше спасена с 85 млрд. долара заем от правителството на САЩ.

Цената на овърнайт заемите в долари падна до 2%, след действията на централните банки, в сравнение с около 5% вчера в Европа и 8.5% в Азия днес.

По-рано днес централните банки на Япония, Австралия и Индия инжектираха 28 млрд. долара на паричните пазари.

Южна Корея продаваше долари на суаповия пазар и съобщи, че ще се опита да спре поевтиняването на цените на облигациите. Филипините също се намесиха, за да подкрепят песото, а Тайван предупреди, че може да използва държавен фонд, за да подкрепи цените на акциите, след като пазарите в региона минават през най-големия си тест от азиатската финансова криза през 1997.

Добре “смазаните” парични пазари, където банките си заемат краткосрочно средства, за да изравняват ежедневните отклонения в счетоводните им баланси, са от основно значение за правилното функциониране на финансовата система и на икономиката, като цяло.

Банките по целия свят отговориха на финансовия натиск, подсилен от инвеститорите, които потърсиха сигурност в златото и държавните облигации, като заляха пазарите с пари и словесни увещания, но само с частичен успех.