Делът на неудовлетворените молби за кредити на малки и средни предприятия в Европейския съюз се е повишил с икономическата криза, съобщи Евростат.

Данните за периода 2007- 2010 г. показва, че кризата е направила кредитите за малки и средни предприятия по-малко достъпни в 19 от 20 страни членки, за които има данни.

Процентът на неудовлетворени молби за заеми в България през 2010 г. е най-висок в Европейския съюз и възлиза на 36%.

Страната ни е и с най-голямо повишение на отказите за кредит. Докато през 2007 г. отказ са получавали едва 3% от предприятията, сега техният дял е 36%, т. е. повишение от 33%.

В страната ни през последните месеци обаче има известно раздвижване по отношение на кредитирането на микро, малки и средни предприятия. Пет български банки подписаха с Европейския инвестиционен фонд в средата на юли гаранционни споразумения, с които банкита бяха въвлечени на пркатика в процеса по финансиране на малкия и среден бизнес у нас по линия на JEREMIE (Обединени европейски ресурси за подкрепа на малки и средни предприятия) и по-конкретно по линия на Гаранционния фонд.

Дали и какъв успех ще има тази програма за икономиката ни е още рано да се каже, защото реалният процес по финансирането започна при повечето банки през септември.

Лъч светлина за малкия бизнес у нас идва и от групата на Българската банка за развитие, която определи този сегмент за приоритетен за дейността си.

Ричард Пели, главен изпълнителен директор на ЕИФ, обяви през миналата седмица, че от ЕИФ преговорят с още трима фонд мениджъри за другите три фонда по JEREMIE (Фонда за рисков капитал, Фонда за инвестиции в компании в етап на растеж и Мецанин фонда).

Втори и трети и по двата показателя са съответно Ирландия (от 1 на 27%) и в Латвия (от 4 на 26%).

Броят на отказаните заеми е намалял единствено в Швеция - от 9 на 6%.