Връщане на основната част на банките в български ръце предложи лидерът на Атака Волен Сидеров в интервю за Стандарт. „Над 90% от банките у нас са чуждестранни. Има филиали на банките майки, които в момента изтеглят парите и оставят икономиката ни без свежа финансова струя. На тях не им пука дали български фирми ще умрат или живеят", обясни той. „Беше огромна грешка продажбата на системата изцяло на чужденци".

Сидеров предлага да бъдат създадени две големи държавни банки, които да кредитират по преференциален начин бизнеса с ниски лихви.

По въпроса за предложения от него "таван на лихвите", Сидеров обясни:

„Предлагаме регулативен плаващ механизъм, свързан средно аритметично с лихвите по депозитите. Банката пак печели, но обвързано с депозита, има регулираща котва. Пак й се дава печалбата, но съобразена с икономическата система като цяло.

Банката не е нещо отделно. Не може цялата икономика да страда, фирми да фалират, а банките да отчитат стотици милиони печалби и да си делят дивиденти.

Тъй нареченият величаван чужд инвеститор се оказа нищо повече от един колонизатор", заяви лидерът на Атака.

Запитан как се отнася вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков към идеите му, той обясни, че като цяло среща разбиране, но по въпроса за лихвите бил препратен към БНБ.

Атака подкрепя Симеон Дянков в отказа му за нов заем от МВФ.

„Колкото до Костов, той друго не знае като много велик съветник, освен заем от МВФ. Това е голямо набутване и винаги е свързано с политически условия - това ще правите, това няма да правите. Има световни мнения по въпроса как МВФ е инструмент и за колонизиране, казвали са го Нобелови лауреати като Джоузеф Стиглиц. Против съм подобен заем, не е въпросът да кърпим нещата, заемът ще ни разглези и даде усещане, че сме закърпили дупката. Трябва така да направим, че продуктът, който произвежда България, да изведе нещата без заеми. Да се стимулира износ, производство - това е начинът, а не да пълним дупки със заеми", каза той.