Visa Европа отбелязва 14% ръст в броя на транзакциите, извършени с дебитни и кредитни карти за периода април - юни 2009 г., сравнено със същия период на 2008 г.

Дебитните карти стават все по-предпочитано средство за разплащане, като отбелязват 19% ръст в броя на транзакциите. Въпреки рецесията, разплащанията с карти Visa за храна, дрехи и забавление продължават да растат.

Между 1 април и 30 юни 2009 г. Visa Европа е обработила повече от 1.75 милиарда транзакции, от които 1.33 милиарда с дебитни карти. За сравнение, броят на транзакциите за същия период на 2008 г. е бил 1.53 милиарда, от които 1.11 милиарда с дебитни карти.

Най-голям ръст отбелязват транзакциите, извършени в ресторанти, при които се регистрира 20% увеличение на броя с карти Visa и 28% ръст на разплащанията с дебитни карти.

Разплащанията с карти Visa в барове и нощни клубове регистрират увеличение с 16% на всички карти и 24% ръст на дебитните карти. В супермаркети и други магазини за хранителни стоки регистрираното увеличение на броя на транзакциите е 18%, а на дебитните карти - 21%.

Електронната търговия продължава силния си ръст с увеличение на броя на транзакциите с 27%, доказвайки, че онлайн магазините продължават да взимат от пазарния дял на другите търговци. Разплащанията с дебитни карти също отбелязват силен ръст - 34%.

Стойността на всички транзакции на Visa Европа направени през второто тримесечие също се е увеличила с 6% в сравнение със същия период миналата година.