Поскъпването на долара спрямо еврото е засегнало около 2% от кредитите у нас. В момента растат само вноските на хората, които са взели заем в щатска валута. Вноските в евро остават незасегнати, заради фиксирания курс. Банкери обаче предупреждават, че заради кризата и лошите кредити има риск да се стигне до ръст на лихвите.

По последни данни броят на лошите кредити не спира да расте. Сега всеки седми заем не е изплащан повече от три месеца или е бил разсрочен. За банките този ръст не е непредвиден. От половин година те свалят лихвите.

"Като основно намалението е при ипотечните кредити. Там можем да кажем, че от началото на намалението вече лихвите са с около 1% надолу", обясни Тихомир Тошев.

Най-често лихвите с ипотека сега са между 7.5 и 8.5%. Банките обаче предупреждават, че икономическата среда не е добра, ръстът на лошите кредити няма да спре и това ще се отрази на цената на кредитите.

"Но това е един компонент към цената на лихвата, който не би трябвало да бъде съществен. Добрата новина е, че всички тези кредити са в преобладаващата си част обезпечени, така че те не биха повлияли на стабилността на банковата система", смята Левон Хампарцумян.

Така скокът на лихвите, засега, е теория.

"Когато казваме вдигане на лихвите по кредита някой очаква някакво удвояване, утрояване - няма такива неща, говорим за процент, за части от процента и т.н. Основното е да работим в посоката предприемчивостта и благоразумието в икономическата ни среда да надделеят, така че да имаме предсказуемост и тогава лихвите по естествен начин ще вървят надолу", смята Хампарцумян.

В момента, след консултация, хората масово се въздържат да вземат кредит. Самите кредитни консултанти съветват хората да не дават повече от 40% от дохода си за вноски и да спестяват бели пари за черни дни.

Източник: бТВ