Всеки трети българин предпочита да плаща почивката си с дебитна или кредитна карта. Това показва проучване на международна компания за картово разплащане.

Все повече хора оценяват удобството, въпреки зачестилите кражби по Черноморието от дебитни и кредитни карти, съобщи ТВ7.

Най-щедри това лято ще бъдат хората на възраст между 35-44 години, които планират да отделят през почивката си средно по 1009 лв., следвани от хората между 45-55 години с 952 лв.

Най-младите - между 18-24 години, явно ще разчитат на пари от родителите си, защото ще използват нискотарифни варианти с бюджет под 500 лв. Тези, които разчитат да се разплащат с карти, са предимно хора в работоспособна възраст и младежите.

Въпреки, че е по-сигурно да се разплащаме с карта, все пак е важно да се спазват основни правила, които ще направят банковата ви сметка недостъпна за изобретателните крадци.

Най-важното е да помните пин кода, а не да го записвате, както и да спазвате правилото да го прикривате, когато теглите пари от банкомат. Ако загубите картата си или пък ви я откраднат, трябва веднага да се свържете с банката си, за да я блокирате.

За тези, които пътуват зад граница, е важно, преди да тръгнат, да проверят дали имат пари в наличност и дали картата им е валидна в периода на тяхната почивка.