Почти всеки втори притежател на кредитна карта я използва, за да тегли пари кеш от нея. В същото време 45 на сто от потребителите са извадили кредитни карти поради недостиг на средства, за да преживеят месеца. Това стана ясно по време на пресконференция, която разкри потребителското поведение у нас при употребата на кредитни карти.

Специалистите коментират, че най-скъпата форма на кредитиране е тегленето на пари от кредитна карта, защото освен лихвата по договор с банката издател всяка транзакция се натоварва допълнително с еднократна сума за извършеното теглене плюс процент върху изтеглената сума, пише в. Монитор

Така, ако са изтеглени 500 лв., сумата автоматично набъбва до около 520 лв. Ако изтегленият кеш е €20 в чужбина, най-вероятно таксите ще са около 18-20 евро.

По данни на БНБ издадените у нас кредитни карти, включително кобрандираните, са около 400 000, но няма данни колко от тях реално се използват. Много често хората се съгласяват на издаването на карта, обвързана с конкретен търговец на принципа на Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече.” Почти 65 на сто от потребителите плащат директно покупки което не се таксува от нито един търговец.

За удобството клиентите да плащат без пари в брой от търговците се удържат такси в размер от 0,5 до 2 на сто върху стойността на покупката.

Затова у нас все още много магазини, заведения и хотели, особено в провинцията, не разполагат с никакви ПОС терминали.

Данните сочат, че употребата на пари на заем от пластика е сравнително ниско - около 44 на сто от всички потребители на карти ги ползват между веднъж и пет пъти месечно, по-малко от веднъж ги вадят 27% и едва 13 на сто разчитат за плащане с кредитна карта повече от 10 пъти месечно.

Когато избират кредитната си карта, хората най-малко трябва да се интересуват от обявения годишен лихвен процент, обясняват специалистите. По-важно е да се знае

какви са условията по договора

свързани със сигурност, денонощен кол център, бонуси за редовно използване на картата, SMS известяване за транзакция, продължителност на гратисния период, активиране на застраховка при международно пътуване, такса за използване на допълнителна карта и т.н.

42 на сто от потребителите обаче считат всички разходи по кредитната карта за високи, почти толкова се оплакват от лихвите.

У нас 64 на сто от собствениците на карти никога не ги използват за пазаруване от интернет или разплащане онлайн, но една трета смело се разплащат в мрежата.

От собствениците на кредитни карти почти 80 на сто притежават и дебитни такива, средно по 35% са с потребителски кредит и спестовен влог. Сред хората, които не са ползвали кредитни карти, 41 на сто не биха кандидатствали за карта никога, а 21% - само ако се нуждаят от още пари.