Всички разплащания над 1 500 лв. по електронен път?

954
Всички разплащания над 1 500 лв.  по електронен път?

Сивата икономика заема 37.7% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на България, сочи проучване на консултантската компания T. Kearney, поръчано от Visa Европа. Това означава, че за първото полугодие на 2010 година сивият сектор е малко над 31 млрд. лева, показва проучването, представено на форума "Електронни разплащания срещу сивата икономика".

Участниците в конференцията предлагат работните заплати и всеки вид трудово възнаграждения да стават само по електронен път.

Предлага се всяко плащане на стойност над 1500 лева да става само като безналична транзакция. По същия начин да се плащат и всички публични услуги в общинските и държавните ведомства, в болниците, пощите, клиентските офиси на компаниите и други.

Предлагат се промени в законодателството, които да изравнят ползите за хора и фирми при плащане в брой или с банкова карта. Това може да стане с намаляване на ДДС за стоките, плащани по електронен път.

Увеличаването на електроните разплащания с 10% би свило сивата икономика с 5%, което само за първата половина на 2010 година би донесло за държавата хазна над 1.5 млрд. лв. смятат участници във форума.

През тази година и през 2011-а се очаква увеличение на дела на сивата икономика в Европа най-вече в строителството и туризма, заради увеличението на данъчните ставки, посочиха участници в конференцията.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

NICK
# 0
12:10 | 19 October 2010
ТЪЙ КАТО ОТДАВНА СЕ ЗАНИМАВАМ С КРЕДТИ И ЛИХВИ ПО ТЯХ ИМА НЕЩО КОЕТО Е СПАСИТЕЛНО ЗА БГ-ИКОНОМИКАТА, А ИМЕННО : ЗАБРАНА ДАВАНЕ НА ДИВИДЕНТ ПО-ВИСОК ОТ 5% ПО ДЕПОЗИТИТЕ ОТ БАНКОВИ И ДР. ИНСТИТУЦИИ. В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА АВТОМАТИЧНО В ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ ВЛЕЯТ МЕЖДУ 5 И 10 МЛД. ЛЕВА ТЪЙ КАТО ДЪРЖАНЕТО ИМ В БАНКИТЕ ЩЕ СТАНЕ НЕ РЕНТАБИЛНО .МИСЛЯ ЧЕ ИДЕЯТА Е ОСЪЩЕСТВИМА САМО ОТ СМЕЛ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР КАКЪВТО ЗА СА СЪЖАЛЕНИЕ В МОМЕНТА НЯМАМЕ ,КАКТО И ЧЕ ТОВА НЕ СЕ ВИЖДА ОТ ПРЕМИЕРА БОРИСОВ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg