Всяка шеста банка може да се провали на стрес-тестовете

775
Всяка шеста банка може да се провали на стрес-тестовете

Една на всеки шест европейски банки може да се провали на тестовете за устойчивост, съобщава Reuters, позовавайки се на запознати източници от еврозоната. Това включва гръцки, португалски, германски и испански банки.

Резултатите, с които Европейската централна банка (ЕЦБ) се надява да убеди инвеститорите, че ЕС най-накрая е наясно с проблемите в банковия сектор, трябва да насърчат засегнатите държави да подкрепят своите банки, които не могат да се финансират сами.

Според източниците, Европейският банков орган (ЕБО) ще съобщи през следващите седмици, че между 10 и 15 от общо 91 банки, подложени на стрес-тестовете, са се провалили.

През миналата година седем банкови учреждения не успяха да преминат тестовете, които бяха определени като недостатъчно взискателни. Дори ирландските банки успяха да се справят, само няколко седмици преди да бъдат спасени от потъване от ирландската държава.

Тестовете през 2011 г. имат за цел да определят дали европейските банки притежават необходимия собствен капитал, за да се справят с тежки икономически сценарии с последици като невъзвръщаеми заеми. Те също така измериха влиянието от обезценка на ценни книжа, държани от банките, включително тези, издадени от Гърция.

Европейските банки трябва да покажат капиталова адекватност над 5%, за да успеят да преминат новите тестове за устойчивост, които симулират двугодишна рецесия в рамките на операция, целяща да успокои данъкоплатците и да подобри образа на сектора.

Същевременно ЕБО се опитва да ограничи броя на банките, които няма да преминат тестовете, до 10-15, за да не предизвика паника на пазарите. „За да докаже, че тестовете са надеждни, ЕБО трябва да покаже значителен брой провали, без да е прекалено голям", заявява източникът. „Едно число около десет изглежда адекватно".

Говорител на ЕБО коментира, че стрес-тестовете все още са в процес на провеждане и отказа да коментира спекулациите около резултатите, които ще бъдат съобщени на 13 юли, за да съвпаднат със срещата на финансовите министри на ЕС.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg