Само до пет години е възможно всяка трета финансова институция в Швейцария да изчезне, съобщава Ройтерс.

Швейцарските банкери предрекоха изчезването на т. нар. „данъчен рай” заради натиска от страна на чужди правителства за предоставяне на информация за сметките на много от клиентите на швейцарските банки.

Този път под прицел е банка Credit Suisse, която благодарение решение на съда веднъж вече избегна издаването на данните за укриващите данъци американски граждани. Сега Министерството на правосъдието на САЩ е изпратило в Берн ново искане за предоставяне на информация.

Швейцарските банкери се опасяват, че подобен интерес към бизнеса им от страна на данъчните служби едновременно на няколко държави, ще доведе до още по-голям отлив на клиенти от страните, пише вестник “РБК Дейли”, цитиран от Фокус.

Съгласно разчетите на Швейцарската банкова асоциация, под управлението на местните компании в края на 2011 година са били около 2.8 трилиона долара, принадлежащи на чуждестранни клиенти. Това е близо 51% от общия обем на всички активи в швейцарските финансови организации. В същото време този дял продължава да намалява спрямо нивото си от 55% през 2008 година.

Ето защо швейцарските банкери смятат, че тази година тенденцията ще се задълбочи, съобщи bTV.

Според някои експерти само западноевропейците може да изтеглят повече от 15% от активите си в швейцарските банки до края на годината. Това са към 140 милиарда долара.

Общият обем на рисковите активи според банковата асоциация възлиза на над 1 трилион долара, а загубата на тези пари ще коства работата на 30% от заетите в сектора.