Всяка втора ипотека - за първо жилище

2142
Всяка втора ипотека - за първо жилище

Почти всеки втори ипотечен кредит у нас се тегли за покупка на първо жилище научи „Монитор.

Според Тихомир Тошев от „Кредит център” българите най-често теглят ипотека за покупка на жилище и причината е раздвижването на имотния пазар.

По думите му в момента много хора, отлагали дълго време покупката на имот сега се решават да го направят. „Те се делят основно на 3 групи и по-голямата от около 45% са купувачите на първо жилище”, пояснява той. „Втората е от имащи собствен апартамент, но си купуват по-голям в по-хубав квартал.


Най-често те продават първото и плащат разликата в цената с ипотечен кредит. На тях се падат около 30% от жилищните заеми. 10-12% от ипотеките се теглят, когато се сменя банката и се рефинансира старият кредит или пък той се обединява с други по-малки потребителски заеми. Има една малка група от около едва 3%, вземащи ипотека, като залагат имот и ползват парите за други цели - ремонт или покупка на скъпи вещи за дома или за други текущи нужди”, добавя Тошев.

Според експерта в момента средният размер на ипотеката у нас е около 37 000 евро. В София има най-голямо нарастване и достига 51 000 евро.

Той пояснява, че статистиката на ипотеките продължава да се води в евро, защото и жилищата се оферират в тази валута. Данните обаче показват, че над 94% от ипотечните кредити се теглят в лева, защото повече банки вече предлагат по-изгодни условия за заемите в родната валута.

Тошев смята още, че вече голяма част от купувачите на жилища са натрупали достатъчно спестявания за да осигурят самоучастието си от 15%, което е минимумът, изискван от банките за покриване на цената на имота. Повечето от тях имат спестени между 20 и 30 на сто от нужните пари за покупка на имота, а някои и повече.

На ипотечния пазар у нас най-активни са хората на възраст между 28 и 35 години, сочи още статистиката. Те са тези, имали възможност да спестят средства, но в същото време не са се решавали да теглят заем за покупка на имот.

„Има и увеличаване на разрешителните за строеж на жилища, заради нарасналото търсене на нови апартаменти. В момента няма достатъчно предлагане на качествени имоти с добро местоположение. Това ще активизира имотния пазар и сделките ще се увеличат”, прогнозира още Тошев.

Според него другата причина за увеличаване на търсенето на ипотеки е спадът на лихвите им. „Вече имаме клиенти, успели да изтеглят заеми на нива от под 5%. Най-вероятно нивото им догодина ще бъде от 4.7% и 5.5%, което ще мотивира хората да купуват имот със заем.

В момента ГПР-то по ипотеките е между 5% и 6%. През миналата година то падна под нивата от преди кризата от 2008 г. Бавно вървим към средновропейските цени на ипотеките”, смята той.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg