Втората най-голяма румънска банка – BRD, отчете ръст от 37% в печалбата си през първото тримесечие на настоящата година, в сравнение с изминалата такава, посочиха публикации в румънските медии.

От финансовата институция са реализирали печалба от 70 млн. евро, благодарение на положителното развитие на банковия пазар в страната.

Изразена в леи, печалбата на банката се е повишила с 54%, след като румънската национална валута е поевтиняла с 9% спрямо еврото за посочения период.

Добрият резултат е постигнат въпреки влошаването на обстановката, като цяло, на световните банкови пазари, в резултат на кризата, обхванала ипотечните такива.

Централната банка на Румъния прибягна на няколко пъти до повишение на лихвите в страната в борбата си срещу растящата инфлация, която, заедно с огромния дефицит по текущата сметка, са основните заплахи пред икономиката.

Изключително положително въздействие върху резултатите на банката е оказал корпоративният й бизнес, който се е радвал на засилен интерес.

Сумарните активи на банката са възлезли на около 11 млрд. евро към края на март. Отпуснатите от банката кредити са се повишили с 44% към края на тримесечието на годишна база, докато депозитите на банката са се повишили с 33%.

Възвращаемостта на собствения капитал на банката е бил изключително висок при ниво от 31%, сочат още изнесените резултати.