Акциите на водещата японска банка - Mizuho Financial Group Inc. загубиха 5% от стойността си по време на търговията си на японската борса в резултат на загуби, отчетени от банката, вследствие на кризата на ипотечните пазари, обхванала световните от тях.

От банката регистрираха загуба в размер на 275 млрд. йени (2.6 млрд. долара) от отписване на активи, като това бе поредната значителна световна финансова институция, реализирала загуби.

От втората най-голяма банка в Япония занижиха прогнозите си за ръст на печалбата с 26% за финансовата година, приключваща в края на месец март, като сега очакват печалбата да възлезе на 480 млрд. йени.

В същото време анализатори предупреждават, че ако кризата на ипотечните пазари продължи, японската финансова институция може да отбележи по-нататъшни 330 млрд. йени загуби от активи, свързани с ипотечни облигации.

Загуби се очаква да претърпят и останалите водещи финансови институции на страната, като техните резултати са изключително силно обвързани с щатските пазари на финансови инструменти.

От началото на 2007 година до момента световните финансови институции са реализирали загуби в размер на значителните 146 млрд. долара, като състоянието на кредитните пазари карат специалистите да очакват и още такива през настоящата година.

До голяма степен по-нататъшният размер на негативите за банките ще се предопределя от продължителността и интензитета на кризата на ипотечните пазари.

Някои по-песимистично настроени анализатори прогнозират, че ситуацията няма да се промени през първата половина на настоящата година, като постепенно стабилизиране според тях може да се очаква едва към края на настоящата година.

Загубите, регистрирани от финансовите институции в Япония, допринесоха и за силно понижение на японските индекси. Индексът, следящ изменението в цените на акциите на банките - Topix Banks Index, е отбелязал понижение от 45% за изминалата година.

Книжата на най-голямата японска банка - Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. също отбелязаха сериозен спад, като загубиха 3.7% от стойността си.