Щатската банка Wachovia Corp води разговори с конкуренти да бъде придобита, информира Reuters, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. Акциите на банката загубиха 27% от стойността си в петък заради опасения относно портфейла й от неликвидни ипотечни активи.

Citigroup Inc и Wells Fargo & Co са измежду компаниите, които водят преговори с Wachovia, шестата най-голяма банка по активи в САЩ, според същия източник.

Двете компании наддават за финансовата институция, според New York Times, който пък се позовава на хора, участващи в преговорите. Правителството на САЩ, водено от Федералния резерв и от Министерството на финансите, също участва в преговорите, според изданието.

Според вестника е малко вероятно Citigroup и Wells Fargo да предложат по повече от няколко долара за акция на Wachovia, чиито книжа затвориха на цена от 10 долара за брой в петък. Засега не е ясно дали банката ще бъде продадена цяла или на части.

Правителството отказва да гарантира някои от активите на Wachovia, както направи това за Bear Stearns, когато организира продажбата й на JPMorgan Chase & Co, и също така няма намерение да поема контрол над Wachovia, освен ако финансовото й състояние не се влоши още по-бързо.

Wells Fargo е била предпочитаният кандидат до късно снощи, според източници, запознати със ситуацията. Подробности по вероятната сделка все още не са известни.

Преговорите се водят в момент, когато Конгресът на САЩ се събира днес, за да гласува за създаването на правителствен фонд на стойност 700 млрд. долара, който ще изкупува лошите дългове и ще успокои финансовата криза. Wachovia ще бъде един от основните кандидати за помощ, в зависимост от видовете и количествата ценни книжа, които правителството ще приема.

Опасенията на инвеститорите относно Wachovia нараснаха в петък, след като JPMorgan обяви, че ще отпише 31 млрд. активи, свързани със заеми, които банката е придобила при закупуването на банковото подразделение на Washington Mutual Inc в четвъртък.

Отписването породи опасения, че същото, но в доста по-голям размер, ще сполети Wachovia, която през 2006 г. придоби калифорнийската банка Golden West Financial Corp.

Wachovia отчете рекордна загуба в размер на 9.11 млрд. долара за второто тримесечие и според някои анализатори, ще има нужда от допълнителен капитал, след като вече набра 8.05 млрд. долара през април.

Пазарната стойност на Wachovia възлизаше на около 21.6 млрд. долара в петък, показват данни на Reuters. Пазарната капитализация на Citigroup възлиза на 109.7 млрд. долара, докато тази на Wells Fargo достига 123.4 млрд. долара.

За Citigroup сделката би означавала създаването на най-голямата брокерска къща в САЩ с близо 30 000 брокери. Citigroup също така ще получи и силно присъствие в банкирането на дребно, което и липсва от дълго време, и ще се превърне в силен конкурент на Bank of America Corp, JPMorgan и Wells Fargo.