Докато дебатът за спасителния план на банките на стойност 700 млрд. долара тече във Вашингтон, една от най-големите банки в САЩ Washington Mutual Inc. (WaMu) фалира под тежестта на огромните си лоши кредити на ипотечния пазар, информира АP.

Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC) е поела контрол над банката вчера, след което е продала банковите активи на WaMu на JPMorgan Chase & Co. за 1.9 млрд. долара.

Базираната в Сиатъл WaMu, която е основана през 1889 г., е най-голямата банка, фалирала някога в САЩ. Активите й възлизат на 307 млрд. долара и надхвърлят значително тези на Continental Illinois National Bank (40 млрд. долара) и IndyMac (32 млрд. долара), които фалираха през 1984 г. и през май тази година, респективно.

От друга страна продажбата на активите на WaMu на JPMorgan Chase ще попречи на фалита на банката да източи застрахователния фонд на FDIC. Тази подробност обаче ще бъде малка утеха за американците, които се сблъскват с по-строги условия за получаване на кредити и гледат как инвестиционните им портфейли се обезценяват.

Поради обезценяващите се ипотеки, отпуснати от WaMu, и другите й рискови заеми, JPMorgan планира да намали стойността на кредитното й портфолио с около 31 млрд. долара- сума, която може да се промени, ако правителството задвижи спасителния си план и JPMorgan реши да се възползва от него.

JPMorgan Chase в момента е втората най-голяма банка в САЩ след Bank of America Corp., която наскоро закупи Merrill Lynch. JPMorgan също така обяви в четвъртък, че планира да продаде обикновени акции на стойност 8 млрд. долара, за да набере капитал.

Колапсът на WaMu се очакваше от известно време поради тежките загуби на банката, свързани с ипотечни заеми. Акциите й се обезцениха с 95% от 36.47 долара до 1.69 долара за брой, след като опасенията на инвеститорите относно финансовото й здраве нараснаха. В сряда Standard & Poor's понижи рейтинга на банката, което я постави под опасност от фалит.

Освен JPMorgan Chase, Wells Fargo & Co., Citigroup Inc., HSBC, испанската Banco Santander и канадската Toronto-Dominion Bank също бяха кандидати за активите на WaMu.

Поемането на контрола от страна на правителството означава, че собствеността на акционерите в банката е изтрита. Сделката остава компаниите за дялово инвестиране като TPG Capital, която инжектира 7 млрд. долара в WaMu тази пролет, с празни ръце.

Проблемите с кредитния бизнес на WaMu започнаха да се появяват през 2006 г., когато тя отчете загуба от 48 млн. долара от тази дейност, в сравнение с печалба от 1 млрд. долара през 2005 г.

С нарастването на броя на неизрядните платци WaMu съдейства на клиентите си да рефинансират заемите си като начин да избегнат прекратяването на ипотеките и загубата на жилищата си. Банката задели 2 млрд. долара в тази насока през миналия април, но се оказа твърде късно.

През декември тя обяви, че закрива операциите си свързани с високорисково кредитиране и ще намали разходите чрез съкращения на служители и намаляване на дивидента.

WaMu отчете през юли 3 млрд. загуба за второто тримесечие, която беше и най-голямата в историята й. През последните три тримесечия банката е заделила 10.9 млрд. долара провизии за покриване на загуби от лоши заеми.

От JPMorgan Chase обявиха, че придобиването ще й осигури 5 400 клона в 23 щата. Придобиването на WaMu също така ще добави по 50 цента на акция към печалбата на JPMorgan през 2009 г.