Щатската Wells Fargo & Co. съобщи късно вчера, че е получила одобрение за връщането на 25 млрд. долара на правителството получени по TARP, информира MarketWatch.

Базираната в Сан Франциско банка обяви, че съгласно условията одобрени от Министерството на финансите и банковите регулатори, ще изплати обратно средствата, след като финализира предлагане на обикновени акции на стойност 10.4 млрд. долара.

Акциите на банката поскъпнаха с 2.3% до 26.05 долара за брой в следборсовата търговия вчера.

Това е и последната голяма банка, която обявява връщане на държавните средства, след като конкурентната Citigroup Inc. съобщи по-рано вчера, че също ще върне получените по TARP средства.

През септември Wells Fargo обяви планове да изплати средствата по TARP без да продава нови акции, като по този начин щяха да разводнят дяловете на настоящите акционери.

Изплащането на средствата може да премахне правителството като акционер в банката и да елиминира възможностите му директно да влияе върху заплащането на ръководителите на Wells Fargo.

Изявлението на Wells Fargo дойде само часове след като Citigroup обяви плановете си да изплати 20 млрд. долара получени по TARP като продаде ценни книжа. Съгласно условията по сделката Министерството на финансите ще продаде свои акции в банката на стойност 5 млрд. долара и планира да продаде останалата част от дела си в следващите 6-12 месеца.