Централната банка на Япония днес предприе още мерки за облекчаване на монетарната си политика в отговор на силната йена и на нарастващия политически натиск да предприеме действия по отношение на забавящото се икономическо възстановяване, информира АP.

На извънредна среща днес банката реши да остави основната си лихва на ниво от 0.1%.

За да увеличи ликвидността, банката обяви нова програма за отпускането на шестмесечни заеми на финансови институции при ниски лихви. Заедно с програмата за отпускане тримесечни заеми на стойност 20 трлн. йени (236.4 млрд. долара), банките вече ще имат достъп общо до 30 трлн. йени (355 млрд. долара).

Японската икономика, която се движи предимно от износа, се сблъсква с несигурност на фона на скъпата йена и забавящият се световен икономически растеж. Японската валута поскъпна до 15-годишен максимум спрямо долара през миналата седмица.

Силната йена се отразява лошо на износители като Motor Corp. и Sony Corp., тъй като намалява международните им печалби и конкурентоспособността на стоките им в чужбина.

През второто тримесечие Япония беше изместена от Китай като втората най-голяма икономика в света, след като отчете ръст от само 0.4% на анюализирана основа.