Японската банка Norinchukin Bank възнамерява да инвестира в най-голямата френска търговска банка Credit Agricole, съобщи агенция Киодо, позовавайки се на служител от японската банка.

Според съобщението, Norinchukin Bank ще инвестира 30 милиарда йени (286 милиона долара) за придобиването на дял от 0.5% дял в Credit Agricole, с която ще търси съвместни инвестиции в Азия и Европа.

Служител на Credit Agricole в Токио потвърди пред АФП, че има сделка между двете банки, но отказа да съобщи подробности.

Norinchukin Bank, която е основана през 1923 г. и приватизирана през 1959 г., е банката на земеделските, и рибарски кооперативи в Япония.

Credit Agricole беше засегната тежко от световната финансова криза. Миналият месец банката обяви, че съкращава 500 работни места.

Сделката е последната експанзия на японка банка след като Mitsubishi закупи 21 % от американския гигант Morgan Stanley, а водещата японска банка Nomura поема контрола на европейските, близкоизточните и азиатските операции на фалиралата американска банка Lehman Brothers, припомня АФП.

Източник;БГНЕС