Водена от опасения, че икономиката може да тръгне към рецесия, Японската централна банка (Bank of Japan) тази седмица най-вероятно ще запази основния лихвен процент непроменен по време на първата си среща под ръководството на новия управител Масааки Ширакава, предава Bloomberg.

Заместник-управителят Ширакава, който вчера беше номиран от правителството за управител на централната банка, и шестте му колеги ще оставят основната лихва в страната на 0.5% в края на двудневната среща утре, според всички 41 икономисти, интервюирани от Bloomberg News.

Ширакава, който изпълнява длъжността управител откакто Тошихико Фукуи се оттегли на 19 март, може би ще иска да събере повече факти, преди да реши дали икономиката има нужда от първото намаляване на лихвата от седем години насам. Последните икономически данни показват противоречиви резултати, като ръстът на износа и инфлацията се ускоряват, а бизнес доверието спадна до четиригодишен минимум и производството намалява.

Министър-председателят на Япония Ясуо Фукуда вчера предложи Ширакава да води банката, а Хироши Уатанабе, бивш служител на Министерстото на финансите, беше номиниран за негов заместник. Предишните двама кандидати, предложени от Фукуда, бяха отхвърлени от контролираната от опозицията Горна камара на парламента, което остави постът вакантен за първи път от 80 години.

Централната банка се придържа към прогнозата си, че втората най-голяма икономика в света отново ще набере инерция, след като в момента е в период на забавяне, каза Ширакава пред парламента днес. Въпреки това преценката е “относително вероятна прогноза” и перспективата за Японската икономика “е изпълнена с несигурност”, тъй като САЩ е изправена пред най-лошата кредитна криза от Голямата депресия насам, добави Ширакава.

Воденето на монетарната политика става все по-трудно в глобален план, тъй като инвеститорите насочват средствата си от капиталовите пазари към продукти като нефт и пшеница, заяви Уатанабе пред депутатите.

По-късно този месец банката ще намали предположението си за икономическия растеж през първата половина на финансовата година от прогнозираните през октомври 2.1%. Мияко Суда, член на борда на Централната банка, обяви миналия месец, че няма да е изненадана, ако растежът падне до около 1.5% тази година.

Централната банка вдигна основния лихвения процент през февруари 2007 г. и повечето икономисти очакват банката да заеме изчаквателна позиция тази година, според проучване на Bloomberg News.

Според някои данни нарастването на икономиката е непокътнато. Ръстът на износа се увеличава през февруари, когато имаше повишеното търсене от страна на развиващите се икономики. Заплащането се повишава за втори пореден месец, за първи път от юли 2006 г.
Според бизнес изследването Tankan на Централната банка обаче компаниите все още изпитват недостиг на работна ръка и производствен капацитет.

Снимка: EPA/TOSHIFUMI KITAMURA/БГНЕС