Японската централна банка (Bank of Japan) остави без промяна основната си лихва на равнище от нула до 0.1 на сто, за да стимулира икономиката, предаде ДПА.

"Икономическата активност в Япония започна да се повишава умерено, като вътрешното търсене остава стабилно най-вече благодарение на търсенето, свързано със строително-възстановителните работи" след земетресението и цунамито от миналата година, посочва централната банка в изявление, пише БТА.

През тримесечие от януари до март икономиката е нараснала с 4.7 на сто, отчетено на годишна основа, надминавайки първоначалните оценки, благодарение най-вече на строително-възстановителните работи в североизточната част на страната, която бе опустошена от двойната природна катастрофа, и по-силното от очакваното вътрешно търсене, посочи правителството.

"Очаква се японската икономика да се върне към умерено възстановяване, като вътрешното търсене остава стабилно, а чуждестранните икономики излизат от периода на забавяне", допълни институцията.

Централната банка очаква през текущата финансова година икономиката да нарасне с 2.2 на сто спрямо предишните прогнози, оповестени през април, за растеж от 2.3 на сто.

За идната финансова година се очаква икономически растеж от 1.7 на сто, съобщи Дарик радио.

Банката понижи прогнозата си за индекса на потребителските цени през текущата финансова година. Според новата прогноза цените ще нараснат с 0.2 на сто спрямо предишната финансова година, която приключи на 31 март.

По-рано се очакваше ускоряване на показателя с 0.3 на сто. Японската централна банка реши също така да не приема нови мерки за облекчаване на паричната политика с цел стимулиране на икономиката.