Японските финансови компании с 8 млрд. долара загуби от ипотечната криза

514
Японските финансови компании с 8 млрд. долара загуби от ипотечната криза

Загубите на компаниите от японския финансов сектор, свързани с пазара на високорискови ипотечни заеми в САЩ, възлизат на 8 млрд. долара към края на март, което представлява увеличение с 42% спрямо декември, предава Reuters.

Японските компании са били изложени на инвестиции, свързани с високорискови заеми, които възлизат на 1 трлн. йени (9.4 млрд. долара) към края на март, което е с една трета по-малко, в сравнение с декември 2007 г.

Въпреки че много японски компании избегнаха щетите, които претърпяха световните им конкуренти като UBS AG и Merrill Lynch, някои от най-големите банки в Токио понесоха сериозни поражения.

Втората най-голяма местна банка Mizuho Financial Group е загубила 645 млрд. йени (6.1 млрд. долара) от инвестиции, свързани с високорискови заеми за финансовата година, приключила на 31 март. Почти половината от загубите са натрупани в тримесечието януари-март.

И въпреки че най-лошото от кризата вече премина, финансовите компании все още имат доста вложения в секюритизирани продукти, като цяло.

Загубите на японските банкови институции към края на март възлизат на 850 млрд. йени (8 млрд. долара), в сравнение с 600 млрд. йени към края на декември.

Големите японски банки пък са изгубили 775 млрд. йени към края на март, а инвестициите им, свързани с високорискови заеми, са 933 млрд. йени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg