Европейският съюз не трябва да се втурва към създаването на единен банков надзор, предупреди председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

"Вярно е, че сме предопределени да създадем банков съюз, банково наблюдение, колкото е възможно по-скоро, но е и вярно, че трябва да изберем подходящото време за това", заяви Юнкер. "Нужна е сериозна подготовка, а не припрени инструкции за банков съюз".

През юни лидерите на ЕС се съгласиха, че е необходим банков съюз като част от сделката за спасителните фондове на съюза, за да могат да дават заеми директно на затруднени банки, припомня БГНЕС.

Според плана, Европейската централна банка трябва да получи големи правомощия да наблюдава всички банки в еврозоната, а държавите, които не използват еврото, да могат да се присъединят към механизма.

Това е първата стъпка към банков съюз, като основата беше положена от Европейската комисия, която преди седмица представи идеите си за банковото наблюдение.

Жан-Клод Юнкер обаче, наред с държави като Германия, е скептичен към идеята, че единен надзор може да обхване всички банки в еврозоната.

Вместо това и той, като Берлин, предпочита ЕЦБ да се съсредоточи върху наблюдението на банки, чиито колапс би довел до тежки последици и разпад на цялата система.