В Българска фондова борса е постъпило заявление от инвестиционен посредник ТБ Юробанк И Еф Джи България АД да бъде регистриран като маркет мейкър по емисията акции на Девин АД (

), допусната до търговия на Неофициален пазар на акции, сегмент А. Очаква се становището на Съвета на директорите на БФБ по подаденото заявление.

Според Приложение №13 за правилата за регистрация и извършване на дейност като маркет мейкър се посочва, че маркет мейкър е борсов член или участник в търговията на неофициален пазар, който се е задължил да обезпечава минимална ликвидност посредством поддържане на котировки за емисия акции или облигации, приети за търговия на борсата, въз основа на писмен договор с техния емитент и в съответствие с разпоредбите на Правилника и това Приложение. Повече информация може да се открие в Приложението.

Нека да припомним, че за периода на първото шестмесечие консолидираните приходи от продажби на Девин АД отбелязват ръст от 22% в сравнение със същия период година по-рано, надхвърляйки оборот от 30 млн. лв. Постигнатият резултат на дружеството е в съответствие с разчетите на мениджмънта за настоящата година.

Компанията е финализирала успешно и обособяването на бизнеса с доставка на вода за офиси в 19-литрови бутилки като отделна дружество. Като резултат, този бизнес е нараснал значително до 30% спрямо 11% ръст за пазара по данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (АПБНБ).

Паралелно с ръста на продажбите на вода за офиси, във възходящ тренд са и продажбите на Red Bull, които нарастват с 24% спрямо същия период на 2007 г.

Към момента все още няма сключени сделки с акции на компанията. Вчера при Девин АД се изтъргуваха 2 258 лота при понижение от 3.69%. Средната цена се установи на 3.5 лв.