Икономиките на страните от Централона и Югоизточна Европа се стабилизираха. Това заяви по-рано днес д-р Платон Монокрусос, помощник генерален мениджър и ръководител отдел „Изследване на финансовите пазари" в Юробанк И Еф Джи Груп.

Представители на финансовата група дискутираха в София глобалната икономическа обстановка след кризата. По време на официалната среща бяха обсъдени и прогнозите за развитие на страните от региона на Югоизточна Европа. Водещи мениджъри на финансовата група, която притежава мажоритарен дял от Пощенска банка у нас, анализираха настоящото състояние на глобалната икономика и набелязаха сферите за развитие, предизвикателствата и възможностите, които стоят пред България и пред останалите страни от югоизточния регион на континента.

Официалната конференция събра ключови представители на бизнеса и правителството, инвеститори, големи корпоративни и частни клиенти на банката, както и представители на бизнес асоциации в страната, се казва в официално прессъобщение на групата.

Джорджио Прадели, генерален мениджър, ръководител „Международен отдел" на Юробанк И Еф Джи Груп и член на изпълнителния комитет на Юробанк И Еф Джи, Теодор Каракасис, заместник генерален мениджър „Международен отдел" и заместник-председател на Борда на директорите на Пощенска банка, Платон Монокрусос, помощник генерален мениджър и ръководител отдел „Изследване на финансовите пазари" в Юробанк И Еф Джи Груп и Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, представиха и дискутираха анализите и прогнозите за икономическото развитие - както в глобален, така и в регионален мащаб.

„Две години след старта на кризата в региона на Централна и Югоизточна Европа икономиките на страните от тази част на континента се стабилизираха. Очаква се тази положителна тенденция да се засили още повече през 2011 г., като това възстановяване ще се усети особено силно в България", заяви Монокрусос.

Според анализите през 2011 г. България може да повиши брутния си вътрешен продукт с 2.5%. Тази положителна прогноза се дължи на подобряващия се баланс по текущата сметка (дефицитът на БВП през 2010 г. е в размер на 3.5%), както и на увеличения износ, който страната ни регистрира през изминалата година.

„България все още е изправена пред някои предизвикателства. Икономиката трябва да се напасне с факта, че капиталовите потоци намаляват. Успоредно с това частният сектор е добре да насочи средствата си към търговска дейност. За усвояването на европейски фондове и за заздравяването на фискалния резерв България трябва да премахне прекомерния дефицит и да развие макроикономическата рамка, която има за цел да постигне структурни излишъци в бюджета", добави Монокрусос.

По време на откриващото си приветствие Хасиотис подчерта, че бъдещето на България е многообещаващо.

„В качеството си на водеща финансова институция в страната Пощенска банка е активен финансов медиатор. Наша основна цел е да имаме движеща сила за развитието на местната икономика. В тази си роля ние вече сме активен партньор на нашите клиенти, бизнесът и институциите в страната. Много малки и средни предприятия се възползват от нашите продукти и услуги, а ние правим повече от възможното, за да им осигурим достъп до финансовите инструменти, от които те се нуждаят и които заслужават. Крайната ни цел е с течение на времето да се превърнем в тяхна основна транзакционна банка", каза г-н Хасиотис.

През последните 12 години финансовата рупа е инвестирала в България над 1 млрд. лв. Тази цифра представлява приблизително 10% от общия размер на гръцките инвестиции в страната. Служителите на банката и дъщерните дружества на групата възлизат на над 3 000 души.

Ангажиментът на групата в сферата на инвестициите бе подкрепен и от Прадели: „Икономическите предизвикателства в региона няма да изчезнат изведнъж. Много е важно обаче банките да предвиждат тези промени. И не само това. Важно е банките да имат ясна стратегия за справянето с тях." По време на речта си той добави, че Юробанк И Еф Джи Груп винаги е работила за положителното развитие на българската икономика. „Тази подкрепа се изразява или в конкретни инвестиции или чрез участието ни в международни инициативи. Ангажиментите ни към страната ще продължат да бъдат наш основен фокус и за в бъдеще", заяви Прадели.

Сн.: Джорджио Прадели, генерален мениджър, ръководител „Международен отдел" на Юробанк И Еф Джи Груп, Платон Монокрусос, помощник генерален мениджър и ръководител отдел „Изследване на финансовите пазари" в Юробанк И Еф Джи Груп и Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка (от ляво на дясно)