В съответствие със стратегията си за подкрепа на развиващи се бизнес сфери и „зелени" икономически отрасли Юробанк И Еф Джи Груп, представена в България от Пощенска банка, направи две ключови инвестиции. Групата придоби миноритарен дял (по-малко от 5%) в компанията Чипита, както и 40% от акциите на Месогеос - водеща гръцка компания в сферата на управлението на водни ресурси и преработката на отпадъци, съобщиха за Profit.bg от финансовата институция.

В сегашната икономическа обстановка групата съсредоточава усилията си върху оказването на активна и ефективна подкрепа на бизнесите, свързани с природосъобразни технологии и дейности. Тя застава зад тези начинания посредством миноритарно участие и дългосрочно финансиране на компании от сферата, се казва в съобщението.

В контекста на този подход подразделението на Юробанк И Еф Джи Груп - Eurobank EFG Equities планира серия от инвестиции във високо конкурентни компании с добри перспективи за развитие и силни позиции в „зелената" икономика. Целта на групата е да стимулира развитието на този тип бизнес както чрез инвестиция на капитал, така и чрез предоставянето на експертиза в дадения сектор.

По този начин от групата смятат да допринесат за усъвършенстването и развитието на проектите в сферата, уточниха от компанията. Наред с редица частни инвеститори, Юробанк И Еф Джи възнамерява да бъде сред първите компании, които да спомогнат за възстановяването на гръцката икономика и за преодоляването на предизвикателствата на кризата.

Чипита е една от водещите гръцки компании с международно присъствие. Компанията от сферата на хранително вкусовата индустрия е представена в 34 страни по света. Продажбите за 2009 г. възлизат на 515 млн. евро. В сделката участва и фонда на Глобал Файнанс за Югоизточна Европа, а зам. главният изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи Николас Карамузис ще стане член на Борда на директорите.

Месогеос планира и изпълнява проекти и услуги от сферата на опазването на околната среда. Компанията е натрупала опит в изграждането и поддръжката на сметища, заводи за преработка на биологични отпадъци, системи за обработка на солена вода и фабрики за обработка на отпадъчни води. Сред ключовите проекти на Месогеос са изграждането и поддръжката на завода за преработка на солена вода в Пафос, Кипър, изграждането и поддръжката на фабриката за складиране и преработка на биологични отпадъци в Хераклион на о-в Крит, изграждането на сметищата на Граматикос-Атика и Янина, както и изграждането на сметището в Галати, Румъния.

През следващите няколко години в Гърция се очаква силен ръст на бизнеса, свързан с преработка на отпадъци. Тази прогноза се базира на липсата на условия и изградена инфраструктура за обработка на отпадъци, която да отговори на нуждите на страната във връзка с изискванията, заложени в директивите на Европейския съюз. Сумата на необходимите инвестиции възлиза на 5 млрд. евро до 2015 г. Очаква се Месогеос да има водеща роля в развитието на тази индустрия.