Юробанк И Еф Джи отбелязва нарастване на печалбата с 6.4% през третото тримесечие на 2009 г., като тя достига 414 млн. евро преди провизии. За тримесечието е отчетен ръст и на нетната печалба от 26%, която достига 111 млн. евро. За първото и второто тримесечие на 2009 г. печалбата бе съответно 81 млн. и 88 млн. евро, съобщиха за Profit.bg от финансовата институция.

Общият коефициент на капиталовата адекватност към края на септември е 12.7%, което е сред най-високите нива на гръцкия пазар, благодарение на няколко фактора, сред които успешното пласиране на 300 млн. евро хибриден капитал и продажбата на ценни книжа за 250 млн. евро.

От групата информират, че в Гърция и страните от Нова Европа се наблюдава увеличение на обема на привлечените депозити, които нарастват с 1.7 млрд. евро през последните девет месеца и в края на периода обемът им достига 47.4 млрд. евро. Съотношението кредити към депозити намалява до 116.5%, в сравнение с нивата от 120% година по-рано.

„Групата продължи да подкрепя бизнеса и домакинствата, като разработи нови кредитни продукти и инициативи. Въпреки осезаемото охлаждане на кредитната експанзия в Нова Европа и Гърция в следствие на глобалната икономическа рецесия, на групово ниво новите кредити, отпуснати на средни и малки предприятия, както и жилищни кредити достигнаха съответно 6.6 млрд. евро и 0.5 млрд. евро през деветмесечието на годината. Общите кредити, отпуснати от групата, през третото тримесечие на 2009 г. нарастват с 0.6% или 336 млн. евро до общо 56.7 млрд. евро", информираха от финансовата институция.

Оперативните разходи на групата запазват нивата си от второто тримесечие на годината или 364 млн. евро, но се отбелязва значително намаляване в размер на 6.6% на годишна база. Съотношението разходи към приходи към края на третото тримесечие е 46.8% в сравнение с 48.3% през предходния тримесечен период.

В края на септември общите активи на групата на пазарите от Нова Европа са 21 млрд. евро, кредитите достигат 14.3 млрд. евро, а депозитите надминават 9.6 млрд. евро. Общите приходи през третото тримесечие на годината нарастват до 247 млн. евро, от 241 млн. евро през второто и 234 млн. евро през първото тримесечие.