Гръцката Юробанк И Еф Джи, част от Юробанк И Еф Джи Груп, успешно пласира сред международни и местни инвеститори нова емисия облигации, издадена без обезпечение от гръцкото правителство. Стойността на емисията е 500 млн. евро, съобщиха за Profit.bg от финансовата институция.

Това е второто излизане на банката на международните капиталови пазари след май тази година. Емисията, пусната в края на юли, премина при интерес от страна на над 155 местни и чуждестранни инвеститори, като беше презаписана над 3 пъти. Поради това възможността за записване бе само 4 часа.

„Юробанк И Еф Джи е първата гръцка банка, която успя да излезе на международния капиталов пазар в условията на финансова криза, когато международните капиталови пазари бяха затворени за гръцките и повечето европейски банки. През май тази година банката емитира двугодишни ценни книжа на стойност от 500 млн. евро", информират от трезора.

Падежът на сегашната емисия на ценни книжа на банката e след срок по-дълъг от 2 години.

С допълнителните капитали, банката увеличава своята ликвидност, така че да може да покрие по-широк диапазон от бизнес дейности. По този начин тя ще бъде подготвена за очакваното раздвижване на гръцката икономика, допълват от трезора.

Настоящата емисия е с матуритет 3.5 години и е издадена при цена от плюс 220 базисни точки над средна котировка на суапа за съответния матуритет, която е значително по-ниска от цената на емисията, издадена през май тази година. Ценните книжа са издадени от EFG Hellas PLC, дъщерно дружество на Юробанк И Еф Джи, гарантирани от нея и листвани на фондовата борса в Люксембург.

Водещите мениджъри при транзакцията са BNP Paribas, Deutsche Bank, JP Morgan и UBS.

Дългосрочният дългов рейтинг на институцията, присъден от Moody's е А1, от Standard&Poor's BBB+ , а от Fitch съответно А-.