Юробанк прогнозира 6% спад на БВП на България за 2009

744
Юробанк прогнозира 6% спад на БВП на България за 2009

БВП на България ще намалее с 6% през 2009 г. и още 2% през 2010 г., прогнозира последният доклад на Юробанк И Еф Джи за състоянието на икономиките на страните от Централна и Източна Европа. Все пак анализаторите от финансовата институция, която е мажоритарен собственик на българската Пощенска банка, отчитат, че темпът на забавяне на икономическата активност у нас е значително по-малък отколкото в останалите страни от региона.

Според отдела за анализи и прогнози на Юробанк И Еф Джи, свиването на българската икономиката има положително отражение върху дефицита по текущата сметка и нивото на инфлацията. Очаква се дефицитът по текущата сметка да намалее наполовина и да достигне 12% от БВП. Отчита се и значителен спад на инфлацията, като докладът предвижда запазване на тази тенденция и по-нататъшен спад на инфлацията до стойности от 2.5% на годишна база. Понижаването на инфлацията може да улесни България в амбицията й да стане част от еврозоната като спомогне за покриването на съответния Маастрихтски критерий за конвергенция.

Според анализаторите от Юробанк по-доброто представяне на българската икономика спрямо икономиките на останалите страни от Централна и Източна Европа се дължи до голяма степен на антицикличните мерки, предприети от предишното правителство. Трябва да се отчете обаче, че възможностите на експанзивната фискална политика са силно ограничени, тъй като страната е в условията на валутен борд, който налага стриктна финансова дисциплина. Тъй като валутният борд не позволява провеждането на активна парична политика, пренастройването на българската икономика към изменените глобални условия може да се извърши единствено чрез свиване на вътрешното търсене.

Експертите от Юробанк считат, че в случаят на България, тежките последици от световната криза и натрупаният преди това значителен икономически дисбаланс налагат значителна пренастройка, което води до заключението, че последващото свиване на икономическата активност ще бъде по-сериозно от първоначалните предвиждания.

Докладът посочва, че в момента основният проблем за България е не толкова състоянието на световните пазари, колкото издръжливостта на валутния борд в страната. Според анализаторите от Юробанк цената на евентуално обезценяване на лева би била твърде висока, както за фирмите, така и за гражданите поради голямата задлъжнялост в чуждестранна валута. Благодарение на разумната политика на досегашните правителства, понастоящем България не изпитва затруднения да покрива изискванията, свързани с валутния борд. От друга страна, именно поддържането на фиксирания курс е причина за значително надценяване на българската валута, коeто може да се окаже пречка пред конкурентоспособността на България след евентуалното присъединяване към валутния механизъм ERM II, което е една от целите на новото правителство.

Специализираното звено за анализи и прогнози на Юробанк отчита, че след началото на кризата българските търговски банки са ограничили кредитната си експанзия и са насочили усилията си към привличането на депозити. Наред с това се наблюдава забавяне на темповете на нарастване на печалбите и общите активи на финансовите институции. Все пак няма основания за тревога. Въпреки че се наблюдава известен ръст на лошите кредити до 3.7%, тяхното равнище продължава да е в рамките на разумното и по никакъв начин не заплашва стабилността на българската банкова система.

Действията на БНБ в условията на финансовата криза са оценени като изключително уместни и адекватни. Положителната оценка на международните анализатори се отнася както за мерките, насочени към повишаване на ликвидността в системата, така и за измененията в изискванията за провизиране.

Като цяло банките у нас прилагат по-умерен подход спрямо кредитирането. Наблюдава се известен спад в нивото на заемите спрямо предходния месец, но въпреки това равнището им продължава да е много по-високо отколкото преди една година. Анализаторите изтъкват, че кредитите в чуждестранна валута (предимно евро) възлизат на 55% от всички заеми. Тази тенденция се обяснява с доверието на граждани и фирми във валутния борд и фиксирания курс на еврото, което намалява риска при теглене на заеми в чужда валута.

Ограниченият достъп до международно финансиране принуждава българските банки да обърнат поглед към привличането на местни средства. Все пак въпреки предлаганите атрактивни лихви, ръстът на депозитите през последните няколко месеца е доста по-умерен. И тук се наблюдава предпочитание от страна на клиентите към спестявания в евро, а не в български левове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Specialist Realist
# 0
14:08 | 18 August 2009
Лошите заеми в портфейла на небанковите институции стигнаха 10% към края на юни От Мария Иванова Всички статии на автора Последна промяна в 14:12 на 18 авг 2009, 5 прочитания, 0 коментара Делът на необслужваните вземания на небанковите институции за кредитиране достигна 10% от общия обем на отпуснатите от тях заеми. Това показват данните на БНБ към края на второто тримесечие. Три месеца по-рано делът им беше 9.6%, а в края на миналата година проблемни бяха 6.9% от кредитите, раздавани от дружествата в сектора. Основните играчи на пазара са компании като "БНП Париба Лични финанси", "Ти Би Ай Кредит" и "Изи кредит" и др. Като обем необслужваните вземания намаляват със 7.11 млн. лв. в края на юни спрямо март, но същевременно общият размер на небанковите заеми се свива със 7.1% за последните три месеца. Така в края на първото полугодие портфейлът на компаниите от сектора е в размер на 2.31 млрд. лв., в сравнение с 2.49 млрд. лв. към март. A kolko li sa te w bankowata ni sisitema??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? She gi bijat mi se stuwa?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg