„Имам удоволствието да участвам в развитието на лизинговия пазар още от неговата зора в края на 90-те години. През това време той премина през много фази. Ако погледнем статистиката, през 2001 г. имаше 3-4 лизингови къщи у нас, а общият им портфейл бе около 80 млн. лв. По данни на БНБ в края на 2008 г. лизинговите къщи надвишават 60 и общо портфейлът им е около 6 млрд. лв."Това заяви Стойчо Кръстев, изпълнителен директор на Алианц Лизинг България в специално интервю за Profit.TV.

„Само през 2007 г. имаме ръст от над 1 млрд. лв., а през 2008 г. повишението на портфейла е от над 2 млрд. лв. Но не това е водещото и хубавото в развитието на пазара през годините", каза Кръстев.

Според него водещото за България е, че бизнесът, малките и средни компании разбраха, че има и други алтернативни форми на финансиране, освен стандартното банково кредитиране. „Ако през 2001 г. трябваше да обясняваме на всеки клиент що е това лизинг, в момента това не се налага", допълни той.

По отношение на промяната в търсененто и предлагането на лизингови услуги у нас, мениджърът сподели, че в първите му години на развитие, пазарът е бил доминиран от финансовия лизинг. „През годините, с навлизането и на чужди компании, започна да се търси оперативния лизинг. Наблюдава се и възникване на форма на лизинг при самия производител - производители, които не могат да осигурят кредитиране на клиентите си, по една или друга форма се обръщат към нас за консултации, за да предоставят съответно заем на клиентите", коментира още той.

Стойчо Кръстев посочи, че през последните месеци се наблюдава промяна в потребителското поведение.

„И то е положително. При нас идват лизингополучатели, които са по-отговорни към искания лизинг. Идват клиенти с почти подготвени отчети и баланси, докато това не се наблюдаваше през миналата година, когато всеки си мислеше, че ще му бъде отпуснат лизинг само срещу показване на лична карта", каза той.

Според него днес лизингополучатели се явяват вече наистина нуждаещи се от финансиране, поради стагнацията и свитото кредитиране. „През последните месеци наблюдаваме и друга една тенденция - самите клиенти предлагат по-голямо собствено участие", посочи Кръстев.

„Клиентите много добре преценяват своите възможности. Не са редки случаите, когато самият клиент предлага самоучастие от 50%, 60% или дори 70%. А до преди няколко месеца всеки искаше да вземе лизинг при минимално участие и ако може без първоначална вноска", уточни мениджърът.

Стойчо Кръстев не се ангажира с прогноза в цифри за развитието на пазара през тази и следващата година, поради факта, че за да направи това, той трябва да знае колко дълбока ще е кризата и до кога ще продължи тя. „Когато не зная отговора на въпросите, не бих се и ангажирал с прогноза в цифри", каза той.

„През тези две години участниците на пазара ще изживеят интересни моменти. При ситуация на с постоянно обезценяващи се активи и цена на ресурса на лизингите, променящи се нужди на клиентите, как бихме лавирали? Това ще е много интересно и ново предизвикателство, с което не сме се сблъсквали в досегашната практика. Убеден съм, че след кризата ние ще гледаме на бизнеса по друг начин. Тогава ще се конкурираме не в лихви, авансови вноски, а по предлагане на допълнителни услуги към клиента и по-доброто му обслужване", смята Кръстев.

Историята на Алианц Лизинг България започва през 2002 г., като специализирана лизингова къща, подпомагаща продажбата на автомобили от гамата на Балкан Стар. Портфейлът на компанията достига за периода 2002-2006 г. около 20 млн. лв. В началото на 2007 г. Алианц България Холдинг закупува контролен пакет акции в лизинговата компания, след което следва и преименуването й. от Балкан Стар енд сървисис на Алианц Лизинг България.

След преструктурирането й, компанията предлага на лизинг както нови, така и втора употреба автомобили, не само от гамата на Балкан Стар, но и от всички официални вносители и дилъри по градове. Дружеството лизингова машини, оборудване и офис техника. В края на миналата година лизинговият портфейл на компанията надвишава 170 млн. лв., а управляваните активи са над 190 млн. лв.

Сн. Стойчо Кръстев, изпълнителен директор, Алианц Лизинг България (Profit.TV)