Напоследък доста се говори за лихвите, а таксите, които банките начисляват за всевъзможните си услуги сякаш остават в страна от вниманието.

Не малка част от дохода, който си формират финансовите институции идва точно от тези на пръв поглед дребни суми.

Не случайно банките са задължени да изчисляват и публикуват Годишен процент на разходите (ГПР) по кредитите си, в който се включват именно всички допълнителни такси, които плащат потребителите паралелно с лихвата. Така че крайната цена, която плащате за даден кредит, е точно това ГПР.

За да могат да рекламират по-ниски проценти по различните си видове кредити, институциите въведоха доста разнообразни допълнителни комисионни. Така вече клиентите им плащат такси ангажимент, усвояване на кредита, поддръжка на сметка, управление, администриране и т. н.

В допълнение, ако един ден решите да смените банката си, обикновено ще платите 3-5% за предсрочно погасяване.

Но да се върнем на таксите. Спряхме се на първите 6 банки по големина в България, които държат близо 64% от пазара. Това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Юробанк И Еф Джи, Райфайзенбанк и ПИБ.

При разплащателните сметки за граждани, тарифите за откриване са изравнени при четири банки на 2 лв. С такса от 5 лв. се отличава Райфайзенбанк, а ПИБ са се ограничили на лев. В същото време, за закриване на такава сметка обаче, Уникредит и Райфайзен задържат 10 лв. от клиента. За поддръжка банките вземат от 0.3 до 2 лв. на месец.

В същото време обаче, палитрата от такси става богата, когато погледнем кредитите. Всяка банка първо удържа такса за разглеждане на документи, като определено лидер е Уникредит с такси, започващи от 65 лв., било то и за мини кредит от 500 лв. В ОББ вземат най-малко, 15-30 лв. (в зависимост дали е потребителски или ипотечен). Останалите институции също се ограничават до 50 лв. Райфайзенбанк също е с по-висока такса тук, от 40 до 75 лв.

Ако сте одобрени за съответния кредит, още при получаването на сумата, банките удържат такса усвояване (други я наричат администриране), която варира в зависимост от вида на кредита. При ипотечните кредити най-ниска тя е в Уникредит Булбанк - 0.5%, като в другите банки е 1-1.5%. За сметка на това, от Уникредит пък водят с най-висока годишна такса за поддръжка и обслужване от 1.5% при този вид кредит, докато другите банки отчисляват около 0.3-0.6%.

Относно предоговарянето на кредит, комисионните са донякъде изравнени - около 1-1.5% от главницата. Банките също прибират и комисионна „ангажимент", ако кредитът не е усвоен напълно.

За финал разгледахме и таксите при банкоматите. Практиката е от собствен банкомат да удържа минимална или никаква такса за теглене, докато от АТМ на друга банка те са доста по-високи. Без комисионна за свой банкомат се отличават ПИБ и Уникредит, като при останалите се удържат 0.1-0.2 лв. В същото време обаче, от чужд АТМ най-скъпо вземат Уникредит - 0.98 лв., следвани от Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) с 0.9 лв. и Райфайзен банк с 0.7 лв.

Изводът за клиентите е, че трябва да се четат внимателно т. нар. тарифата на банката с таксите и комисионните, въпреки дължината и шрифта на този документ.