За банките и таксите

2493
За банките и таксите

Напоследък доста се говори за лихвите, а таксите, които банките начисляват за всевъзможните си услуги сякаш остават в страна от вниманието.

Не малка част от дохода, който си формират финансовите институции идва точно от тези на пръв поглед дребни суми.

Не случайно банките са задължени да изчисляват и публикуват Годишен процент на разходите (ГПР) по кредитите си, в който се включват именно всички допълнителни такси, които плащат потребителите паралелно с лихвата. Така че крайната цена, която плащате за даден кредит, е точно това ГПР.

За да могат да рекламират по-ниски проценти по различните си видове кредити, институциите въведоха доста разнообразни допълнителни комисионни. Така вече клиентите им плащат такси ангажимент, усвояване на кредита, поддръжка на сметка, управление, администриране и т. н.

В допълнение, ако един ден решите да смените банката си, обикновено ще платите 3-5% за предсрочно погасяване.

Но да се върнем на таксите. Спряхме се на първите 6 банки по големина в България, които държат близо 64% от пазара. Това са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Юробанк И Еф Джи, Райфайзенбанк и ПИБ.

При разплащателните сметки за граждани, тарифите за откриване са изравнени при четири банки на 2 лв. С такса от 5 лв. се отличава Райфайзенбанк, а ПИБ са се ограничили на лев. В същото време, за закриване на такава сметка обаче, Уникредит и Райфайзен задържат 10 лв. от клиента. За поддръжка банките вземат от 0.3 до 2 лв. на месец.

В същото време обаче, палитрата от такси става богата, когато погледнем кредитите. Всяка банка първо удържа такса за разглеждане на документи, като определено лидер е Уникредит с такси, започващи от 65 лв., било то и за мини кредит от 500 лв. В ОББ вземат най-малко, 15-30 лв. (в зависимост дали е потребителски или ипотечен). Останалите институции също се ограничават до 50 лв. Райфайзенбанк също е с по-висока такса тук, от 40 до 75 лв.

Ако сте одобрени за съответния кредит, още при получаването на сумата, банките удържат такса усвояване (други я наричат администриране), която варира в зависимост от вида на кредита. При ипотечните кредити най-ниска тя е в Уникредит Булбанк - 0.5%, като в другите банки е 1-1.5%. За сметка на това, от Уникредит пък водят с най-висока годишна такса за поддръжка и обслужване от 1.5% при този вид кредит, докато другите банки отчисляват около 0.3-0.6%.

Относно предоговарянето на кредит, комисионните са донякъде изравнени - около 1-1.5% от главницата. Банките също прибират и комисионна „ангажимент", ако кредитът не е усвоен напълно.

За финал разгледахме и таксите при банкоматите. Практиката е от собствен банкомат да удържа минимална или никаква такса за теглене, докато от АТМ на друга банка те са доста по-високи. Без комисионна за свой банкомат се отличават ПИБ и Уникредит, като при останалите се удържат 0.1-0.2 лв. В същото време обаче, от чужд АТМ най-скъпо вземат Уникредит - 0.98 лв., следвани от Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) с 0.9 лв. и Райфайзен банк с 0.7 лв.

Изводът за клиентите е, че трябва да се четат внимателно т. нар. тарифата на банката с таксите и комисионните, въпреки дължината и шрифта на този документ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Аспарух Иванов
# 0
10:11 | 4 November 2009
http://ubb.bg/Service.aspx?ServiceType=3&ServiceID=205 Ето това е актуалната тарифа, авторът би трябвао да я прочете ( както и той дава съвет все пак е от 30.10.2009, а статията е от 3 11.2009 ) и да не хвали толкова ОББ АД, че става съмнително. Имат и те такси за обслужване на разплащателните сметки!?!
реалист
# 1
01:11 | 4 November 2009
Хората са казали: "За да стрижеш редовно овцете трябва да се грижиш за тях!" Кажете ми коя банка или финансова институция се грижи за нас - никоя! Само бой и стригане! Такси, комисионни, лихви и няма край! Трябва всички да разберат - повечето хора са коректни и са редовни платци! Нека банките свалят лихвите и "скритите си таксички" и всички ние овцете ще сме доволни и ще ни стрижат за години напред!
DIMOVA
# 2
18:11 | 3 November 2009
МОЖЕ ДА ЧЕТЕШ КОЛКОТО СИ ИСКАШ И ДА ОБИКАЛЯКАШ ОТ БАНКА НА БАНКА ,АКО НЯМА ДРУГО КАКВО ДА ПРАВИШ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИШ. НЕ МОЖЕ ДА ДОГОВАРЯШ ТАКСИ, ЗАЩОТО ТИ КАЗВАТ ДОВИЖДАНЕ. СЛЕД КАТО НЕ СИ СЪГЛАСЕН С УСЛОВИЯТА ПОТЪРСЕТЕ ДРУГА БАНКА. СЛЕД КАТО ИЗТЕГЛИШ КРЕДИТ И СЛУЧАЙНО ИСКАШ ДА ГО ПОГАСИШ ПАК ШАМАР - ТАКСА ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ. АКО ИЗТЕГЛИШ ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ С ИПОТЕКА И ИСКАШ ДА ГО ТРАНСФОРМИРАШ НА ЖИЛИЩЕН С ИПОТЕКА ЗА ДА ТИ Е ПО-МАЛКО ЛИХВАТА - ТОВА ВЕЧЕ Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО, ЗАЩОТО НЕМОГАТ ДА ЛАПКАТ БАНКИТЕ.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg