За два месеца са отпуснати 198 млн. лв. жилищни кредити

752
За два месеца са отпуснати 198 млн. лв. жилищни кредити

При кредитирането на домакинствата продължи да се наблюдава запазване на слабата активност, става ясно от тримесечен бюлетин на Българска народна банка.

Въпреки наличието на сигнали за постепенно възстановяване на икономиката безработицата запази равнището си - фактор, създаващ несигурност по отношение на бъдещите доходи и ограничаващ потреблението на домакинствата, коментират от централната банка.

За периода април - май 2011 г. вземанията от домакинства отбелязаха 19.6 млн. лв. растеж при спад с 16.5 млн. лв. за същия период на 2010 г. Темпът им на годишен прираст продължи да бъде отрицателен и към края на май 2011 г. възлезе на -0.5%.

При всички категории кредити за домакинства с изключение на жилищните на годишна база се наблюдава спад (при овърдрафта с 10.7%, при потребителските кредити с 1.2% и при други кредити с 2.6%).

Въпреки че остана положителен, прирастът на годишна база на жилищните кредити продължи да се забавя и към края на май 2011 г. достигна 2.6%. Към момента той е недостатъчен за компенсиране на спада при останалите категории кредити.

За април - май 2011 г. обемът на новите споразумения за жилищни кредити възлезе на 197.7 млн. лв., което е със 7.2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.

През периода април - май 2011 г. се наблюдава понижение на лихвите по потребителски кредити спрямо предходното тримесечие и повишение на лихвите по жилищни кредити.

Средният годишен процент на разходите (ГПР) по новите споразумения за потребителски кредити възлезе през май на 12.7% (при 13.0% през март), а средният лихвен процент по тях се понижи с 25 б.т. до 11.2% спрямо март.

ГПР по жилищните кредити се повиши с 27 б.т. спрямо март и през май е 9.1%. Лихвите по жилищните кредити възлязоха към края му на 8.3%, което представлява увеличение спрямо нивата от март с 20 б.т.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg