Задължават банките да уведомяват за промяна на лихвите

885
Задължават банките да уведомяват за промяна на лихвите

Парламентът прие на първо четене предложението банките задължително да уведомяват клиентите при увеличаване на лихвите или на общите разходи по кредит, като посочват и размера на променените погасителни вноски. Това е залегнало в промените в Закона за кредитните институции. Измененията са внесени от Министерския съвет.

Банките ще бъдат задължени да уведомят клиентите си и при промяна на лихвения процент по влоговете.

Измененията пренасят европейски директиви и целят подобряване на законовата уредба за защита на правата на клиентите и усъвършенстване на системата за надзор върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави от ЕС. За тази цел проектът въвежда изискване за вземане на съвместни решения между компетентните органи при определяне на адекватността на консолидирания собствен капитал.

Законопроектът предвижда и създаването на надзорни колегии, чиято основна задача е да осигурят подходяща организация за обмен на информация и координация на действията на отделните компетентни органи при упражняването на текущия надзор и при възникване на извънредни ситуации. Колегиите ще съдействат и за ефективното разпределение на правомощията между компетентните органи. Така ще бъде предотвратено дублирането на надзорни изисквания и ще се осигури по-добро взаимодействие между тях.

Измененията предвиждат БНБ като орган, който осъществява надзор върху банките в страната, да отчита потенциалното въздействие на своите решения върху финансовата стабилност на другите държави от ЕС, в които съответните банки осъществяват дейност. Проектът дава и правна основа на участието на БНБ в Комитета на европейските банкови надзорни органи и спазването на неговите насоки в местната банкова система.

Предвижда се промените да влязат в сила от 31 декември тази година, а държавите от ЕС следва да изготвят съответните актове за въвеждане на директивите в националните законодателства до 31 октомври.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg