Парламентът прие на първо четене предложението банките задължително да уведомяват клиентите при увеличаване на лихвите или на общите разходи по кредит, като посочват и размера на променените погасителни вноски. Това е залегнало в промените в Закона за кредитните институции. Измененията са внесени от Министерския съвет.

Банките ще бъдат задължени да уведомят клиентите си и при промяна на лихвения процент по влоговете.

Измененията пренасят европейски директиви и целят подобряване на законовата уредба за защита на правата на клиентите и усъвършенстване на системата за надзор върху банкови групи и финансови холдинги, които осъществяват дейност в няколко държави от ЕС. За тази цел проектът въвежда изискване за вземане на съвместни решения между компетентните органи при определяне на адекватността на консолидирания собствен капитал.

Законопроектът предвижда и създаването на надзорни колегии, чиято основна задача е да осигурят подходяща организация за обмен на информация и координация на действията на отделните компетентни органи при упражняването на текущия надзор и при възникване на извънредни ситуации. Колегиите ще съдействат и за ефективното разпределение на правомощията между компетентните органи. Така ще бъде предотвратено дублирането на надзорни изисквания и ще се осигури по-добро взаимодействие между тях.

Измененията предвиждат БНБ като орган, който осъществява надзор върху банките в страната, да отчита потенциалното въздействие на своите решения върху финансовата стабилност на другите държави от ЕС, в които съответните банки осъществяват дейност. Проектът дава и правна основа на участието на БНБ в Комитета на европейските банкови надзорни органи и спазването на неговите насоки в местната банкова система.

Предвижда се промените да влязат в сила от 31 декември тази година, а държавите от ЕС следва да изготвят съответните актове за въвеждане на директивите в националните законодателства до 31 октомври.

Източник: БТА