Най-голямата застрахователна компания в Европа, немската Allianz, обяви, че печалбата й за първото тримесечие е намаляла с 65%, в сравнение със същия период на миналата година, предава Bloomberg. По-слабият финансов резултат се дължи на загуба, отчетена от Dresdner Bank и по-ниската печалба на застрахователните подразделения на Allianz.

Нетната печалба на застрахователя е намаляла до 1.15 млрд. евро за първите три месеца на годината, след като Dresdner Bank отчита загуба от 513 млн. евро за периода, се казва в съобщение днес на базираната в Мюнхен компания.

Dresdner, която беше закупена от Allianz през 2001 г. за 23.5 млрд. евро, е отчела намаление на активите в размер на почти 900 млн. евро в първата четвърт на година вследствие на срива на пазара на вискорискови ипотеки в САЩ. Банката обяви 1.3 млрд. евро отписвания през миналата година. Банките в световен мащаб са обявили около 319 млрд. долара отписвания на активи и кредитни загуби от началото 2007 г.

Акциите на Allianz са се обезценили с 12% от началото на годината на Франкфуртската фондова борса. Пазарната стойност на компанията в момента възлиза на 59 млрд. евро. За сравнение, индексът Bloomberg Europe 500 Insurance, в който влизат 27 компании, е загубил 9.3% от началото на годината.

Нетната печалба на подразделението на Allianz за застраховане на имущество и злополуки е паднала с 10% до 1.06 млрд. евро, съвпадайки с осреднената прогноза на 12 анализатори, интервюирани от Bloomberg. Печалбата на подразделението за животозастраховане и здравно застраховане е намаляла с 18% до 452 млн. евро през първите три месеца на годината.

Печалбата на Allianz за същия период на миналата година скочи с 80%, след като застрахователят продаде дялове в компании като Bayerische Motoren Werke AG и Munich Re. Печалбите от инвестиции тази година съзнателно са поддържани ниски поради неизгодните цени на акциите, съобщава компанията.

Целта на компанията да увеличава оперативната си печалба средно с 10% годишно до 2009 г. е все още постижима, въпреки че това ще става по-трудно с продължаването на финансовата криза, заяви финансовият директор на банката Хелмут Перлет на 29 април.