Регулаторните органи в САЩ обявиха, че загубите от синдикирани заеми на банките и други финансови институции са нараснали три пъти до 53 млрд. долара през 2009 г. поради ниските стандарти за поръчителство и продължаващите тежки икономически условия, информира Reuters.

Според доклад на Shared National Credit Program (SNC) за 2009 г. качеството на кредитите се е влошило до рекордни нива по отношение на големите заеми и офертите за заеми.

SNC, която е създадена през 1977 г., за да преглежда големите синдикирани заеми, сега следи и класифицира всички институционални заеми в размер на най-малко 20 млн. долара, които се споделят между три или повече институции, следени от регулаторните органи.

Съгласно доклада, активите класифицирани като „под наблюдение", „нередовни", „съмнителни" и „загуба" достигат 642 млрд. долара, представлявайки 22.3% от портфейла на SNC, в сравнение с 13.4% година по-рано.

Активите на банките класифицирани като „нередовни", „съмнителни" и „загуба" нарастват до 447 млрд. долара в сравнение със 163 млрд. долара през 2008 г.

Стойността на заемите оценени като „съмнителни" и „загуба" нараства почти 14-пъти през 2009 г. до 110 млрд. долара.

Според доклада чуждите банките са контролирали около 38% от 2.9-те трлн. заеми, докато хеджфондовете, пенсионните фондове, застрахователните компании и др. са контролирали около 21%.

Небанковите институции продължават да контролират непропорционален дял класифицирани активи в сравнение с общия им дял в портфейла на SNC. Те притежават 47% от заемите определени като „нередовни", „съмнителни" и „загуба".