Финансовото възнаграждение на председателя на швейцарската инвестиционна банка UBS AG Марсел Оспел е намалено с 90%, след като за четвъртото тримесечие на 2007 г. финансовата институция регистрира най-голяма загуба, отчитана от банка досега.

58-годишният Оспел е заработил 2.57 млн. швейцарски франка (2.62 млн. долара) през миналата година, съобщава UBS в годишния си отчет, публикуван на уеб сайта на финансовата институция. Той е спечелил 26.6 млн. швейцарски франка през 2006 г., според годишния отчет.

Оспел, който заяви, че няма да получи бонус за 2007 г., беше поставен под напрежение от страна на инвеститорите, след като банката отписа 19 млрд. долара от активите си, свързани със срива на американския пазар на високорискови ипотеки. UBS е предложила следващият мандат на Оспел да бъде съкратен от три на една година и днес заяви отново, че 2008-ма ще бъде “още една трудна година”.

UBS се раздели със CEO-то си Питър Уфли през юли миналата година вследствие на загубите на хедж фонд на банката, свързани с колапса на пазара на високорискови ипотеки. Citigroup Inc и Merrill Lynch & Co също замениха CEO-тата си с увеличаването на загубите, свързани с американския ипотечен пазар. Най-големите финансови компании в света са освободили повече от 30 000 служители в последните седем месеца и са обявили отписвания на активи и загуби най-малко за 195 млрд. долара.

Акциите на UBS са загубили 48% от стойността си през 2008 г. Членовете на Изпълнителния борд на банката, включително и CEO-то Марсел Ронер, са получили 39.1 млн. швейцарски франка през 2007 г., казват от институцията.

Уфли, бившият финансов директор Клайв Стендиш и бившият шеф на подразделението за инвестиционно банкиране Хув Дженкинс са заработили почти 33 млн. франка миналата година. Тримата трябва да получат 15.3 млн. франка тази година и 45.3 млн. франка през 2009 г., съобщават от банката в годишния си отчет.

*Към момента един швейцарски франк се равнява на един долар.