Рекордно са се увеличили необслужваните кредити. Това показват данните на Българската народна банка за септември. Близо 4 млрд. лв. достигат заемите, чието обслужване се бави повече от 6 месеца.

Първата причина е кризата. Оказва се, че една голяма част от лошите и преструктурирани кредити са на бизнеса. Фирмите са се оказали в невъзможност да плащат редовно месечните си вноски към банките. Все пак добрата новина е, че банкерите засега не се чувстват притеснени и казват, че банковата система остава стабилна.

Повечето лоши кредити са "очакван ефект" от кризата. За момента банките не са притеснени, тъй като имат механизми да реагират. Все пак отпуснатите кредити са обезпечени с активи на фирмите - сгради, машини, съоръжения, които, ако се наложи, могат да бъдат продадени

„Дори с определени отстъпки в цените биха могли да донесат приходи за банките, които да компенсират частично загубите от този кредит", каза Левон Хампарцумян, директор на търговска банка. Бизнесът обаче е скептично настроен, че банките ще излязат лесно от ситуацията.

„Обезпеченията силно се обезцениха и това поевтиняване няма да доведе до взимане на самите приходи за изискуемите суми от банките. Така че голяма част от тези преструктурирани кредити няма да станат редовни", каза Камен Колев, БСК.

Все пак за част от лошите кредити надежди има. Износът през последните месеци се увеличава. Това дава глътка свеж въздух на фирмите. Но това не е достатъчно за излизане от спиралата на лошите кредити: "Износът не може да компенсира спада във вътрешното потребление, така че проблемът с лошите кредити ще продължи да се задълбочава и няма да отшуми", смята Камен Колев.

Така един от вариантите пред затруднените фирми е да рефинансират заемите си. Или да удължат периода за връщане на кредита и така да намалят месечните си вноски:

„Проблемите да се дискутират открито достатъчно рано с банките, за да може заедно да се намери решение, защото банките нямат интерес да си душат клиентите. Банките имат интерес да имат добри клиенти", каза Левон Хампарцумян.

„При лошите кредити има първи добри новини - за първи път има леко намаление на лошите потребителски кредити", каза Тихомир Тошев, кредитен консултант. При ипотечните заеми увеличението на лошите кредити е малко, има забавяне на темпа на нарастването им, което е знак, че няма риск за системата.

Когато едно домакинство види, че не може да обслужва кредита си, трябва веднага да се обърне към кредитиращата институция и да намерят приемливо решение и за двете страни", каза Тошев.

Източник: бТВ