Започнаха ли българите да теглят парите си от депозитите

3937
Започнаха ли българите да теглят парите си от депозитите

През месец март българските домакинства са намалили банковите си депозити с 91.6 млн. лв., до 44.6 млрд. лв., сочат изчисления на Profit.bg.

Това е едва трето понижение на спестяванията на българите за последните 5 години. Последното бе през юни миналата година, а предходното – през юни 2014 г., покрай масовото теглене на депозити от Корпоративна търговска банка.

Основната причина за намаляването на депозитите са ниските лихви, предлагани от голяма част от банките. Доходност от около 1% не е голяма за парите ни, а единствено фактът, че в страната ни в последните месеци има дефлация, а не инфлация, спасява заделеното в банките.

Депозити в лева

Депозитите в родната валута вече са рекордните 55.27% от съвкупните в банките у нас. Евровите намаляват до 36.15%, спрямо 40 на сто за преди 4 години, а влоговете в други валути са 8.58 на сто.

Депозити в долари

През 2015 г. щатският долар поскъпна с 11.5% спрямо еврото. Година по-рано доларът добави още 12.3 на сто през 2014 г. спрямо единната европейска валута.

Ръстът на зелената валута го превърна в отлична инвестиционна възможност.

Дори и ниските лихви по депозитите не притесняваха българските граждани и фирми, решили да ги вложат в банка, тъй като доларовите влогове бяха най-добре представилите се през последните две години.

Но не и от началото на 2016 г. Доларът губи близо 5% от стойността си спрямо еврото, или иначе казано - ако имате щатски долари, вие сте на загуба. За момента...

Всичко това може лесно и бързо да се промени, в случай че доларът започне да поскъпне спрямо еврото.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg