Финансовите надзорни органи на Австрия и Германия решиха да обърнат особено внимание на дейността на Raiffeisenbank в тиролския окръг Ройте (Западна Австрия).

Финансовата институция е заподозряна в пране на пари и оказване на съдействие при укриване на данъци. Правоохранителните органи проявяват особен интерес към дъщерното подразделение на Raiffeisenbank Reutte - банката Bankhaus Jungholz, информира Handelsblatt.

Юнгхолц, където е позиционирана Bankhaus Jungholz, представлява анклав на Австрия на територията на Германия, част от окръга Ройте на федералната австрийска провинция Тирол. Нещо повече, до Юнгхолц, чието население е едва 300 души, може да се стигне само през ФРГ.

До скоро китното селце привличаше много германски граждани, които имаха възможност да вложат капиталите си в австрийски финансови институции, в които банковата тайна е пазена много по-ревностно, от тази в Германия.

Официалният говорител на Raiffeisenbank потвърди за германското издание информацията за провежданото разследване. Вниманието според него е привлечено от заявление на уволнен през 2010 г. служител на банката. Събеседникът подчерта, че ръководството на Raiffeisenbank оказва пълно съдействие на властите.

Във финансовата институция са убедени, че в крайна сметка ще се окаже, че „всички обвинения са напълно безпочвени". Говорителят на банката посочи, че „Raiffeisenbank винаги са спазвали всички предписания в борбата срещу прането на пари".

Германската служба за финансов надзор BaFin се заинтересува особено към разположеното в Щутгарт дъщерно подразделение на Raiffeisenbank. Малката австрийска институция от Тирол Raiffeisenbank Reutte, имайки в баланса си всичко на всичко към 700 млн. евро, купи от ситуираната в Дюселдорф Hypothekenbank през 2010 година частната банка Bauer в Щутгарт.

Целта на сделката е разширяване на бизнеса към клиенти от Германия, защото с постепенното облекчаване и в Австрия на условията по запазване на банковата тайна местата като Юнгхолц започнаха да губят популярността си сред по-заможните клиенти.

Германският регулатор има подозрения, че в сделката по придобиването на Bauer (в момента Bankhaus Bauer) има нарушения. Официалните лица от BaFin се въздържат към момента от коментари. Подобна е и политиката на австрийските им колеги от Виена.