37-годишната учителка Поля Даскалова от гр. Славяново, както стана ясно по-рано днес е жената, ограбила преди месец банков клон на Прокредит в Плевен.

Жената има две деца и зелена карта за САЩ. На 11 май щяла да отлети за Атланта, съобщава „Стандарт".

Тя използвала пластмасов детски пистолет за сплашване на банковата служителката. Не е имала съучастници. Дегизирала се е с перука, шал и слънчеви очила. С парите започнала да погасява дългове на семейството си.

Направила е самопризнания. Никой от околните й не подозирал нищо за нея.

Даскалова има безупречна професионална биография. Завършила българска филология и информатика.

Има професионална квалификация да преподава английски език, което се признава за трето висше образование. Председателка е на настоятелството на местното читалище „Отец Паисий".

Била е в кандидатската листа на ОДС за общински съветници през 2003 г. На следващите избори баща й Васил Янков се кандидатирал за кмет с подкрепата на БСП и тя напуснала сините.

Съпругът й Свилен Даскалов има фирма, която извършва дейности със строителни и стопански машини. Той именно задлъжнял към банки. Срещу него са в ход изпълнителни дела. Той има забрана да напуска страната.

Семейството живее в скромна къща в покрайнините на града, която е била обявена за продан.

Учителката разказала пред полицаите, че отдавна имала финансови затруднения. Това я е принудило да извърши обира на банката, за да разплати заемите и кредитите си.

За първи път в Плевен автор на подобно тежко престъпление е жена, каза на пресконференция комисар Светозар Илиев.

По думите му тя е обмислила много добре престъплението като няколко пъти преди да го извърши е направила огледи на място, но е допуснала и грешки, които полицията е използвала при разкриването й.