Застрашени ли са банкоматите от спирането на Windows XP?

2446
Застрашени ли са банкоматите от спирането на Windows XP?

След повече от 12 години работа Microsoft решиха, считано от 8 април 2014 г., да прекратят поддръжката на Windows XP. Повод за паника няма, уточняват от БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ. Банкоматите, работещи с Windows XP, ще продължат да работят и след тази дата.

Най-големият риск от спирането на поддръжката е това, че компютрите, които са свързани към публични мрежи ( напр. интернет) ще бъдат по-чувствителни към хакерски атаки, тъй като Microsoft спира да актуализира защитата на операционата система.

„БОРИКА – БАНКСЕРВИЗ“ напомня, че АТМ терминалите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от интернет.


Операционната система Windows XP, работеща върху тях, е с множество рестрикции и не може да бъде сравнявана с тази, инсталирана на обикновен персонален компютър.

Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти на АТМ устройството, както и стартирането на неавторизирани приложения.

В допълнение, операционната система на банкомата е с наложени строги политики за сигурност, които са съобразени с добрите практики по информационна сигурност.

Това на практика означава, че няма непосредствена опасност за банковата система и картодържателите могат да бъдат спокойни, когато използват банкомат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg