Завършват реформата на правилата за банките

948
Завършват реформата на правилата за банките

Висши представители на централни банки се срещат в неделя в северния швейцарски град Базел за да довършат серия от нови банкови регулации, насочени към предотвратяване на повторението на неотдавнашната финансова криза.

Новият пакет от правила, наречен Базел ІІІ трябва да засили финансовата стабилност на банките, като и да им попречи да поемат прекомерни рискове. Това означава да се повиши нивото на минималните резерви, държани от трезорите и да се подобри качеството на този капитал.

Докато централни банкери постигнаха широко споразумение върху стандартите в края на юли, те все още трябва да излязат с ключови детайли, включително размерът на така нареченото Tier 1 капиталово съотношение или пропорцията на капитал, който банките ще са длъжни да задържат.

По силата на сега действащите правила този капитал е определен на 4 %, докато основното съотношение е установено на 2 %. Тези цифри обаче по всяка вероятност ще бъдат значително увеличени по силата на новите правила, според анализатори.

LG Oled TV

Допълнително притежаваният капитал трябва да бъде под формата на относително стабилни авоари, които няма внезапно при криза да загубят стойността си както по време на преди основната криза през 2008.

Притеснени, че новите правила могат да понижат потенциала им за печалби, банките лобираха срещу това, което те наричат прекомерна регулация. Някои политици също така изразиха загриженост по този повод. Банкери във Франция и Германия оценяват, че новите изисквания може да наложат те да съберат около 255 млрд. евро. Индустрията също така предупреди, че свръх-регулацията би могла да убие зараждащия се ръст в икономиката. Регулаторите се опитват да успокоят страховете.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg