Три имена, практически непознати за широката публика, отново излязоха на световната финансова сцена. Три имена, които не говорят нищо на мнозина, но символизират философията на една банкова система, която нищо не е научила и същевременно напълно е разбрала, че банкерът за един ден е банкер завинаги, пише в. Le Monde.

На 21 март французинът Жан-Пиер Мюстие ще заеме новия си пост като директор по финансовата и инвестиционна дейност на UniCredit. Този енигматичен персонаж от Société générale беше началник на трейдъра Жером Кервиел и напусна банката през 2009 г.

Вторият герой е американецът Бил Уинтърс, член на британската комисия за банковата реформа. Този бивш служител в търговска банка ще се присъедини едновременно към два локомотива на деловия живот- Lord Rothschild и Johann Rupert,за да създаде инвестиционен фонд. Уинтърс беше един от създателите на суаповете за осигуряване срещу кредитни рискове (CDS) в периода 1994-1997 г., когато е част от екипа на JP Morgan

Третият е Алън Шварц, последният шеф на Bear Stearns. Известно време след фалита на банката нюйоркският банкер оглави хеджфонда Guggenheim Partners, който наскоро обяви, че създава ново трейдингово подразделение със собствен капитал.

Така че банкерите, които кризата 2008-2009 помете, се завръщат сякаш нищо не се е случило и то през парадния вход.

При това списъкът на тези като тях е дълъг, много дълъг. Достатъчно е да припомним Антигон Лудуадис- банкерът от Goldman Sachs, който помогна на Гърция да скрие своите сметки, за да бъде приета в еврозоната. Сега той е шеф на застрахователната компания GS.