Очакванията по отношение на ипотечното кредитиране е да отбележи най-висок растеж през тази година. Наблюдаваме нарастване на конкуренцията на банките. Те стават по-агресивни от гледна точка на своите предложения, например отпадат част от таксите, които бяха валидни в миналото. Наблюдаваме подобряване на средата за инвеститори.

Особено за тези, които искат да инвестират в недвижими имоти, независимо дали става дума собствено ползване или за инвестиция. Това заяви Зденек Метелак, изпълнителен директор и член на УС на Сосиете Женерал Експресбанк, по време на втория ден от форума "Шумът на парите".

Според Метелак условията на пазара са благоприятни за инвестиране в недвижими имоти.

Банките са готови да отговарят на това търсене. Виждаме, от гледна точка на очакванията, че хората предпочитат плаващи лихви, когато купуват недвижими имоти, прогнозирайки, че лихвените равнища ще спаднат, допълни банкерът, уточнявайки, че в момента предлагат жилищните кредити с 10 години фиксирана лихва.

Що се отнася до потребителските кредити, ситуацията е доста парадоксална, смята Метелак. Налице са подобряване на макроикономическата ситуация и повишаване на заплатите, но нивата на потребителското кредитиране вървят надолу. Същото бе положението още през 2014 г. и 2015 г.

В началото на всяка година си казваме, че очакваме потребителското кредитиране да расте. При бългаските домакинства обаче то е на по-ниско ниво, в сравнение с други икономически показатели.

Логиката сочи, че търсенето трябва да расте, но това, което виждаме през изминалите няколко години, е, че не са достатъчни макроикономическите показатели и намаляването на лихвите, за да започнат домакинствата да теглят потребителски кредити, заяви Зденек Метелак. Прогнозата му е, че вероятно това няма да се промени за момента.

Експертът прогнозира развитие на пазара на банковите депозити.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.